Nagyvilág

Ebolás lett egy kubai orvos

Sierra Leonéban fertőződött meg a vírussal a 43 éves férfi, akit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára Genfbe szállítanak gyógykezelésre - közölték szerdán kubai tisztségviselők.

A kubai orvos állapota stabil és jelenleg a Sierra Leone-i fővárosban a vöröskereszt egyik központjában vár elszállítására – közölte szerdán az AFP francia hírügynökséggel Jorge Delgado Butillo, a kubai nemzetközi orvosi szövetség igazgatóhelyettese. Mint mondta, kollégája, Félix Báez Sarría még vasárnap lázasodott be, de más tünete nem volt. Nem sokkal később elvégezték rajta az Ebola-vírus kiszűrésére alkalmas tesztet, amely pozitív lett.

Egyelőre nem tudják, hogyan kaphatta el a vírust – jegyezte meg Butillo doktor. “A munkát folytatjuk, nem ijedünk meg. Ez az eset csak arra késztet bennünket, hogy még óvatosabbak legyünk” – tette hozzá. Az ebolás férfi egyike annak a 165 kubai egészségügyi dolgozónak, akik Sierra Leonéban segítenek a járvány megfékezésében. A karibi ország október óta már összesen 256 segítőt küldött a betegség által leginkább sújtott nyugat-afrikai térségbe.

A WHO pénteken közzétett adatai szerint az Ebola-járvány által érintett nyolc afrikai országban 14 413-an fertőződtek meg a vérzéses lázat okozó vírussal, közülük 5177-en haltak meg. Sierra Leonéban 5586 ebolás esetet regisztráltak, ebből 1187 végződött halállal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik