Nagyvilág

„Ne hívjanak többé Ebolás Nővérnek” – kéri az Ebolás Nővér

A nő felháborodása akkor is jogos lenne, ha tényleg megbetegedett volna, de valójában nem fertőződött meg.

Kaci Hickox szimpla üzenetet küldött a politikusoknak és a sajtónak: „Kérem, ne hívjanak többé Ebolás Nővérnek!” – írja egy New Jersey-i lap. Az ápolónő nyílt levélben fejezte ki felháborodását.

„Soha nem voltam Ebolás, és nem voltak a betegségre jellemző tüneteim. Már az első tesztem is negatív lett, amit rögtön a hazatérésem után, a New Jersey-i kormányzó, Chris Christie magánbörtönében töltött első napomon csináltak.”

 Kaci Hickox (fotó: Europress)

Hickox a magánbörtön kifejezéssel arra a sátorra céloz, amit a Newark Egyetemi Kórház udvarán kizárólag az ő számára állítottak fel, mikor visszatért az Egyesült Államokba Sierra Leone-ból, ahol az Orvosok Határok Nélkül szervezet önkénteseként dolgozott.

Az ápolónőt a negatív Ebolateszt, és heves tiltakozása ellenére karanténban tartották és csak 65 óra elteltével engedték szabadon. A politikusok a biztonság fontosságára, és a betegség súlyosságára hivatkozva támadták. Hickox ellenállása nagy sajtóvisszhangot kavart. A nővér szerint mindennek a hátterében az áll, hogy New Jersey és otthona, Main kormányzója politikai tőkét akart kovácsolni a történetéből.

„Christie és az saját kormányzóm, Paul LePage úgy döntöttek, hogy semmibe veszik az orvostudományt, és az alkotmányos jogaimat, abban a reményben, hogy így lendíthetik előre a karrierjüket. Hazugságokat és rémhíreket terjesztettek, hogy az egyre nagyobb Ebola-pánik közben az erőskezű védelmező szerepében tetszelegjenek. Remélem, soha sem kerülnek a Fehér Ház közelébe olyanok, akik olyan nyilvánvaló hazugságokat terjesztenek, mint azt, hogy a negatív teszt ellenére biztosan beteg vagyok” – írja a Hickox a Guadian című lapban publikált nyílt levelében

Ajánlott videó

Olvasói sztorik