Élet-Stílus

Ebola-túlélők vérével próbálkoznak az afrikai orvosok

Eddig kétszáz gyógyult beteg adott vért, amit a vírussal küzdő páciensek kapnak meg.

Miközben világszerte orvoskutatók próbálnak gyógymódot találni a járványra, Sierra Leonéban is saját kísérletbe fogtak az orvosok. Ebola-túlélők vérét adják a betegséggel küzdőknek, mert úgy vélik, lehetnek benne olyan antitestek, melyek segítenek a vírus elpusztításában.

Eddig kétszáz gyógyult beteget regisztráltak véradóként. A leadott vért önkéntes orvosok vizsgálják meg, hogy mentesek-e más betegségektől, HIV-től, hepatitisztől vagy szifilisztől. A vérplazmák tárolásához december közepén érkezik meg Amerikából az a berendezés, melyet gyártója adományként ajánlott fel.

Az egyik kezdeményező egy Sierra Leone-i származású, Amerikában dolgozó orvosprofesszor, Ahmed Tejan-Sie. Mint elmondta, az első kísérlet során 70-80 betegnek adnak vért, ami alapján bizonyossággal eldönthető, hogy hatásos-e a gyógymód. Ha igen, a későbbiekben fél év alatt 18 ezer szérumot állítanak elő. Azt várják, hogy a beadott vérplazmában lévő antitesteket a beteg szervezete is termelni kezdi és így leküzdhetik a betegséget.

Guineában az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet hasonló kísérletbe fog a következő hónapban – írta a brit Guardian.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik