Nagyvilág

Három örmény katonát lőtt ki Azerbajdzsán

Mindhárman életüket vesztették, amikor lezuhant Mi-24-es katonai helikopterük.

Az örmény többségű Karabah, ahol az összecsapás történt, 1996-ban kiáltotta ki saját függetlenségét. A konfliktus miatt az örmény-azeri határ zárva van és nem ritkán fegyveres összecsapásokra is sor kerül.

Az azeri védelmi minisztérium azt állítja, hogy az örmény önvédelmi erők helikoptere az azeri hadsereg állásait támadta. Az örmény védelmi tárca szerint viszont a helikopter gyakorlórepülést végzett. A gép az előretolt azeri védelmi vonaltól ötszáz méterre zuhant le – írja az MTI.

Az azeri-örmény konfliktusba Magyarország is belekeveredett. Ramil Safarov azeri katona 2004-ben angol nyelvtanfolyamon vett részt Budapesten. A vele szomszédos szobában elszállásolt örmény tisztet, Gurgen Margarjant az egyik éjszaka baltával lefejezte. Safarovot Magyarországon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. 2012-ben a magyar állam átadta az azeri hatóságoknak. Az ázsiai állam vállalta, hogy a büntetést nem alakítják át, ehhez képest Ilham Aliyev elnök hazatérésekor azonnal kegyelemben részesítette Safarovot, akit nemzeti hősként ünnepeltek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik