Gazdaság

Így üzletelünk Azerbajdzsánnal

A magyar-azeri üzleti fórumon már meg is tették az együttműködés első lépését: egy magyar cég szándéknyilatkozatot tett, hogy segíti az azerbajdzsáni befektetési lehetőségeket. A vízművek pedig együttműködési megállapodást írtak alá.

A befektetésekkel és üzleti szolgáltatásokkal foglalkozó DBH Group kedden két szándéknyilatkozatot írt alá Budapesten az információtechnológiai (IT) fejlesztésekkel foglalkozó azerbajdzsáni állami tőkealappal (ICT Alap), illetve az azerbajdzsáni High Tech Parkkal (HTP) – tudatta a hvg.hu.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A DBH közleménye szerint a felek szándéka, hogy a jövőben támogassák az azerbajdzsáni startupok és innovatív IT és technológiai vállalatok fejlesztését, továbbá a befektetési lehetőségek kialakítását. Emellett a startup vállalkozások nemzetközi terjeszkedését olyan módon segítenék elő, hogy az EU-országokban működő vállalatok Azerbajdzsánban hozzanak létre érdekeltségeket, illetve az azeri startupok az EU-ban tudjanak terjeszkedni.

Az azeri elnök Orbánnak:

A felek úgy látják, hogy a szándéknyilatkozat komoly jövőbeni együttműködést alapoz meg kettejük között.

Orbán Viktor szerint Magyarországnak sok oka van arra, hogy “nagy tisztelettel” emlegesse az elnököt, és édesapját az előző államfőt. Az azeri gáz is talán az okok között lehet, amely Ilham Aliyev szerint új forrást jelenthet Európának.

Pénzre váltják a keleti nyitást

A Fővárosi Vízművek pedig újabb együttmáködési megállapodást írt alá, 625 millió forintértékben az azeri állami vízművel, az Azersuval – számolt be szintén a hgv.hu.

Az első, 412 millióforint értékű projektben két ivóvíztározó medence megtervezéséről és a projekt kivitelezésének műszaki szakfelügyeletéről egyeztek meg. A kivitelezés helyi, illetve török cégek bevonásával történne, a projekt eszmei értéke mintegy 12 milliárd forint – tette hozzá a vízművek. Azt nem közölték, ebben az esetben mit takarhat az eszmei érték – jegyezte meg a lap. 

A két társaság egy számítástechnikai projekt bevezetésének a minőségbiztosításáról is megállapodást kötött, ennek az értéke 69 millió forint. Az Azersu szintén megállapodást kötött 10 éves IT-stratégiájának elkészítésére 144 millió forintért. Ezt a szerződéscsomagotis  az azeri-magyar üzleti fórum alatt írták alá a felek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik