Nagyvilág

Összetört a magyar család, mert Kanada hazatoloncolja őket

Az anyuka négy éve menekült el erőszakos férje elől két gyerekével Magyarországról, ahol nem kaptak segítséget. Most rettegnek, mert visszaküldték őket.

Juhász Marianna hétfőn tudta meg, hogy egy kanadai fellebbviteli bíróság elutasította kérelmét, hogy humanitárius alapon Kanadában maradhasson két fiával, akikkel a döntés szerint szerda reggel kell elhagyniuk az országot, amit már négy éve otthonuknak tekintenek. A nő és gyerekei abbotsfordi otthonukban, telefon tudták meg a rossz hírt, a Global News híradójának stábja előtt. A döntés várható volt, a család mégis teljesen összetört a hír hallatán.

„Csodáért imádkoztam, de nem történt meg”

Az ügyükben döntő vancouveri bíróság azért utasította el a menekültstátusz megadását, mert Juhász Marianna nem tudta bizonyítani, hogy férje Magyarországon bántalmazta őt és kisebbik fiát, Tamást. A nő nem tudta orvosi leletekkel alátámasztani, hogy tényleg megtörtént a Kanadába menekülést kiváltó, 2010 júniusában történt bántalmazás, és a magyar gyermekvédelmi hatóságok vizsgálatáról sem nyújtott be minden iratot. Ez alapján a bíró arra a következtetésre jutott, hogy a Juhász Marianna által említett bántalmazás nem történt meg, és kijelentette: a gyermek jólétével kapcsolatos aggályokat Magyarországon vagy máshol az Európai Unióban is lehet kezelni – közölte a Global News.

 
Juhász Marianna és két fia, Tamás és Patrik, a pillanatban, amikor megtudták, visszatoloncolják őket Magyarországra
Fotó:GlobalNews 

Az anyuka, és idősebb fia, Patrik, a Global Newsnak azt állította, hogy a magyar hatóságok semmit sem tettek, amikor jelentették, hogy az apja veri a kisebbik gyereket. „A gyerekvédelem az országomban nem hitt nekünk”, és a magyar rendőrség sem tett semmit – jelentette ki Patrik. A fiú elmondása szerint a bántalmazások nagy részét csak akkor tudták meg, amikor már Kanadában voltak, és öccse beszélni mert azokról. Magyarországon ezt azért nem merte megtenni, mert apja megfenyegette, hogy gyámhivatallal elintézi, elvegyék az anyjától – közölte Patrik.

„A legrosszabb rémálmuk vált valóra”

A nő két fiával négy éve szökött Kanadába az apa elől, aki elmondásuk szerint „rugdosta, ütötte és hidegzuhany alá rakta” Tamást, akit annyira megviseltek a bántalmazások, hogy kanadai terapeutája elmondása szerint mentális problémákkal küzd. Amióta kiderült, hogy esetleg vissza kell menniük Magyarországra „nem tud aludni, evési problémái vannak, többször is elájult, hányások törnek rá, súlyos fejfájások gyötrik, valamint távolságtartó lesz, és nagyon megijed, amikor egy férfi rákiabál” – mondta el Christina Henderson a Global Newsnak. A terapeuta elmondta azt is: Tamás kész lenne az öngyilkosságra, ha vissza kell térnie Magyarországra, az apjához.

 

A Global News cikke szerint a gyerekek most attól is aggódhatnak, hogy anyjukat a magyar hatóságok őrizetbe veszik, amikor megérkeznek az országba, gyerekrablásért, amiért Kanadába vitte két fiát. A három állásban is dolgozó nő munkatársai, valamint a család barátai és ismerősei kampányt indítottak annak elérésére, hogy a magyar családnak ne kelljen elhagynia Kanadát, de hiába írtak politikusoknak, képviselőknek, sőt, még a kanadai bevándorlásügyi miniszternek, nem sikerült elérniük, hogy maradhassanak.

A Global News közlése szerint Juhász Mariannának és két fiának helyi idő szerint szerda délelőtt, fél kilenckor kell felszállniuk a repülőgépre, amivel vissza kell térniük Magyarországra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik