Belföld

A HM állítja: nem kért milliárdos pénzsegélyt Kanadától

Egy kanadai lap cikke szerint az észak-amerikai ország fizette a magyar vadászpilóták négymilliárd forintos képzését az elmúlt két évben. A HM 

Magyarországnak annyira nincs pénze, hogy Kanadának kellett kifizetnie a magyar pilóták kiképzésének költségét a NATO Saskatchewan tartománybeli kiképzési központjában 2012-ben és 2013-ban – írta szerdán az Ottawa Citizen, a kanadai honvédelmi minisztérium, valamint a kanadai királyi légierő irataira hivatkozva. A lap cikke szerint a képzés évente 9 millió dollárba (kétmilliárd forint) kerül.

A kanadai honvédelmi minisztérium javaslata szerint Kanada idén is 9 millió dollárt adna a magyar pilóták képzési költségeinek fedezésére, 10 millió dollárt jövőre és 11 millió dollárt 2016-ban – áll a lap birtokába került dokumentumokban. A cikk szerint Magyarország azt kérte Kanadától, hogy egészen 2021-ig állja a magyar pilóták képzési költségeit. Kanada egyébként  tavaly 19 milliárd dollárt költött védelmi kiadásokra. 

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azonban azt írta, hogy nem kérte a kanadai védelmi tárcától a magyar pilóták kiképzésének finanszírozását. A The Ottawa Citizen kanadai lapban szereplő állításokkal ellentétben Magyarország mindig is teljesítette pilótái kiképzésének fizetési kötelezettségeit az aktuális képzési igényeknek megfelelően – írták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik