Nagyvilág

Bemutatta kormányát a kijelölt bolgár kormányfő

Bemutatta új kabinetjét Bojko Boriszov, a tavaly lemondott, de pártját az október eleji parlamenti választásokon győzelemre vezető volt konzervatív bolgár miniszterelnök. Az államfő kormányalakítással bízta meg.

“Meghoztuk a szükséges kompromisszumokat, hogy ne kelljen újabb (előre hozott) választásokat kiírni. Hatalmas erőfeszítéseket tettünk (ezért). Legalább tíz alkalommal csak egy hajszál választott el minket egy újabb választás (kiírásától), súlyos áldozatokat hoztunk” – mondta Boriszov a kormánylista közzétételét követően az MTI tudósítása szerint.

Boriszov pártja, a konzervatív Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kisebbségi kormányt alakít a piac- és Európa-barát jobbközép Reformerek Tömbjével (RB). Az október 5-i előre hozott voksoláson a GERB nyerte el a legtöbb szavazatot, de nem szerzett parlamenti többséget, és az RB-vel együtt is csak 107 mandátuma van a koalíciónak a 240 fős szófiai parlamentben.

A csütörtökön megkötött egyezségek szerint a kabinetet kívülről két további kisebb parlamenti párt, a nacionalista Népi Front és a balközép Bolgár Újjászületés Alternatívája is támogatni fogja. A kormányról pénteken szavaz a bolgár törvényhozás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik