Nagyvilág

Ukrajna blokádban, Németország diplomáciában gondolkodik

Petro Porosenko ukrán elnök blokáddal fenyegette meg az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött kelet-ukrajnai szakadár területeket a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács kijevi ülése előtt. Angela Merkel szerint Oroszország nem tesz elég erőfeszítést.

Porosenko szerint Ukrajna kénytelen bizonyos szinten blokád alá vonni a szeparatista fegyveresek által megszállt területeket, hogy – mint fogalmazott – “ne engedje továbberjedni ezt a rákos daganatot” – írja az MTI.
Az ukrán elnök úgy ítélte meg, hogy a szakadárok által vasárnap megtartott – Kijev által törvénytelennek minősített – választások után jelentősen megnövekedtek a Donyeck és Luhanszk megyében élők normális életkörülményeit fenyegető tényezők, ezért kilátásba helyezte, hogy megszigorítják az ellenőrzést a szakadár területek felől az ország többi részébe vezető utakon.

Elkerülhetetlen gazdasági szankciók

Németország célja továbbra is az ukrán válság diplomáciai rendezése, de a vasárnap tartott “illegális választásokra” tekintve látható, hogy a már érvényben lévő megállapodások végrehajtása is nagy nehézségekbe ütközik – hangsúlyozta Angela Merkel egy keddi beszédében. A kancellár szerint a válságot a szeptemberi minszki tűzszüneti megállapodás alapján kell kezelni, azonban Oroszország “nem járul hozzá a rendezéshez olyan módon, ahogyan azt szeretnénk, különösen ami Luhanszkot és Donyecket illeti”.

Merkel hangsúlyozta: az ukrán válságban folytatott moszkvai politika miatt elkerülhetetlenek voltak a gazdasági szankciók, és pillanatnyilag semmi nem indokolja azok megszüntetését. A német kormányszóvivő hétfőn még a szankciók kiterjesztésének lehetőségét is felvetette, Steffen Seibert berlini tájékoztatóján elmondta: ha tovább mélyül a válság, akkor szükségessé válhat annak megfontolása, hogy további büntetőintézkedéseket tegyenek Oroszország ellen.

A szankciók esetleges kiterjesztésével kapcsolatban Andreas Schockenhoff, a Merkel vezette konzervatív CDU parlamenti (Bundestag-) képviselőcsoportjának helyettes vezetője kijelentette: a személyre szabott, célzott büntetőintézkedésekkel sújtottak körét ki kell bővíteni mindazokkal, akik részt vettek az illegális választások előkészítésében és lebonyolításában.

Ahogyan korábban megírtuk: Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Bildben arra szólította fel a nyugati világot, hogy szigorítsák az Oroszország elleni szankciókat. Szerinte így érhető el, hogy Oroszország betartsa a nemzetközi normákat. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik