Nagyvilág

Éjszakába nyúlóan vitázott Merkel és Putyin

A Milánóban csütörtökön este megkezdődött Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) megnyitása után, nem sokkal éjfél előtt külön megbeszélést tartott a német kancellár és az orosz államfő. A fő téma Ukrajna volt.

A dpa hírügynökség beszámolója szerint Angela Merkel és Putyin “válságtanácskozásra” ült össze, és ennek keretében elsősorban Ukrajnáról egyeztetett. Német források egyelőre nem közöltek érdemi részleteket a találkozóról, amely két és fél órán át tartott. Értesülések szerint az orosz államfő hajnali fél kettőkor hagyta el a találkozó helyszínét.

Az orosz elnöki szóvivő ugyanakkor szokatlan részletességgel számolt be Merkel és Putyin találkozójáról. Dmitrij Peszkov azt emelte ki, hogy a két vezető rendkívül alaposan vitatta meg az ukrajnai válságot, valamint a gázellátás kérdéseit.

Ukrajnával kapcsolatban mindketten aláhúzták az EBESZ, Oroszország és Ukrajna képviselőiből álló, úgynevezett kontaktcsoport által korábban tető alá hozott megállapodás megvalósításának fontosságát, különös tekintettel a Kelet-Ukrajnában szembenálló felek szétválasztására. Merkel és Putyin részletesen foglalkozott az előirányzott fegyverszünet ellenőrzésének mechanizmusával is – közölte a szóvivő.

Dmitrij Peszkov elismerte, hogy – mint fogalmazott – a német kancellár és az orosz államfő között komoly nézeteltérések maradtak fenn az ukrán belpolitikai konfliktus egészének, valamint a jelenleg zajló eseményeknek az alapvető okait illetően. Merkel és Putyin “a legapróbb részletekig”megvitatta a “gázdossziét” is – közölte az orosz elnöki szóvivő.

Péntek reggel a milánói csúcs egy szűk körű megbeszélésen már Ukrajna kerül terítékre. A tanácskozáson jelen lesz az orosz elnök és az ukrán államfő is. A kétnapos Ázsia-Európa Találkozó középpontjában az ukrajnai válság és a gazdasági növekedés serkentése áll. A találkozón 50 állam vezetői vesznek részt. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik