Nagyvilág

Konzultáció indult a lengyel rakétapajzsról

Lengyelország hétfőn tárgyalni hívta a hadiipari vállalatokat a rövid hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer kiépítéséről, amely a teljes rakétapajzs része lesz majd.

A tájékoztatás szerint a szóban forgó rendszer csak az egyik eleme lesz az országot lefedő rakétapajzsnak, amely a tervek szerint nagyon rövid, rövid és közepes hatótávolságú rakéták ellen fog védelmet nyújtani. Az átfogó rendszer kiépítésének teljes költségét szakértők mintegy 7,1 milliárd euróra (2,19 ezer milliárd forintra) becsülik.

A rövid hatótávolságú légelhárító rendszer részleteiről a jövő év folyamán, a gyártójáról pedig 2016-ban fognak dönteni – közölték a tárca tisztségviselői a PAP lengyel hírügynökséggel.

A lengyel kormány június végén jelentette be, hogy az eredeti négy pályázó közül már csak az amerikai Raytheon konszern és a francia Thales hadiipari vállalat van versenyben a közepes hatótávolságú rendszer kiépítésére kiírt pályázaton.

Szakemberek szerint a beszerzés értéke megközelíti a 6 milliárd eurót (1850 milliárd forintot), a szállítás pedig 2022 végéig fejeződik be.

A beszerzésről tudósító hírügynökségek kiemelték, hogy a bejelentés olyan időszakban történt, amikor a kelet-nyugati viszony feszültté vált a Krím félsziget orosz bekebelezése miatt. Varsó nemrégiben átfogó programot indított a fegyveres erők fejlesztésére: a lengyel hadsereg modernizációs programja összesen 33,5 milliárd eurós (10,35 ezer milliárd forintos) költségvetéssel számol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik