Nagyvilág

Putyin arcpirító ajánlatot tett

Még 2008-ban javasolhatta a lengyel miniszterelnöknek, hogy osszák fel egymás közt Ukrajnát.

A Politico amerikai portál Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminisztert, a lengyel parlament elnökét idézve arról ír, hogy 2008-ban Donald Tusk lengyel miniszterelnök moszkvai látogatásán Vlagyimir Putyin államfő azzal állt elő, hogy Lengyelország legyen részese Ukrajna felosztásának. Putyin egyenesen úgy fogalmazott, hogy Ukrajna mesterséges ország, melyben Lviv például lengyel város, ezért a két ország nyugodtan feloszthatja a területet.

Sikorski szerint Tusk nem válaszolt Putyin javaslatára és Lengyelország soha nem mutatott semmiféle érdeklődést az orosz ajánlat iránt. „Világosan tisztáztuk velük, hogy nem akarjuk, hogy bármi közünk is legyen ehhez” – mondta a volt külügyminiszter.

Az interjúban elhangzottakra eddig sem a lengyel külügyminisztérium, sem az orosz kormány nem reagált, Ewa Kopac lengyel miniszterelnök viszont egy hétfő esti tévéinterjúban azt mondta, hogy amennyiben Putyin valóban ilyen javaslattal állt elő, az botrányos. „Egy lengyel miniszterelnök sem vesz részt olyan aljas cselekedetben, mint egy másik ország felosztása” – idézte szavait az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik