Nagyvilág

Kelet-nyugat ellentét az ukrajnai választás miatt

Moszkva tiszteletben tartja a két délkelet-ukrajnai szakadár megyében, Donyeckben és Luhanszkban élők véleménynyilvánítását a vasárnap tartott választáson. Washington és Brüsszel szerint ugyanakkor a szavazás alkotmányellenes volt, és akadályozni fogja a békés rendezést a válság sújtotta térségben.

Az orosz külügyminisztérium hétfőre virradóra kiadott közleményében közölte, hogy a megválasztott donyecki és luhanszki “képviselők mandátumot kaptak a gyakorlati feladatok végrehajtására”, hogy visszavezessék a térségben az életet a normális kerékvágásba. Mindkét szakadár köztársaságban a hatalmon lévő vezetők nyerték meg a választást: Donyeck megyében Olekszandr Zaharcsenkót választották elnökké, Luhanszkban pedig Ihor Plotnickijt.

“A donyecki és a luhanszki választások békésen és nagy részvételi aránnyal zajlottak le. Tiszteletben tartjuk Délkelet-(Ukrajna) lakosainak akaratát” – olvasható a moszkvai külügyminisztérium közleményében. “Akiket megválasztottak, azok mandátumot kaptak arra, hogy megoldják a gyakorlati problémákat, és ezáltal helyreálljon a normális élet a kelet-ukrajnai régiókban” – tette hozzá a minisztérium.

Az Európai Unió törvénytelennek nevezte a választásokat, illetve nem ismerte el azok eredményét. “A ma megrendezett választásokat az ukrajnai béke megteremtése egy újabb akadályának tekintem” – jelentette ki közleményében Federica Mogherini, az unió új külpolitikai vezetője. “E választások ellentétesek annak a megállapodásnak a betűjével és szellemével, amelyet Kijev szeptemberben Minszkben kötött a lázadókkal, és amelyet a nemzetközi közösség és Oroszország is támogatott” – írta.

Kijevet támadja a donyecki vezető

Kijev nem akar békét, bármit is mond, kettős játékot játszik – jelentette ki Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki oroszbarát szakadárok vezetője vasárnap esti sajtóértekezletén, miután az önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai megyében az “elnökválasztás” győztesévé nyilvánították.

“Máig nem sikerült megértenem Kijev politikáját. Mi készek vagyunk a párbeszédre velük, de előbb normális és ésszerű hozzáállást várunk tőlük” – tette hozzá Zaharcsenko. A donyecki szakadárok választási bizottságának vezetője bejelentette, hogy Zaharcsenko a szavazatok több mint 70 százalékát szerezte meg a voksok több mint 50 százalékának összeszámlálása alapján.

Korábban azt közölték Donyeckben, hogy az exit pollok alapján a szavazatok 81,37 százalékát kapta meg a jelölt. Két riválisa nagyjából 9-9 százalékot szerzett. A szeparatisták vezetőjének pártja a “parlamenti választásokon” elnyerte a leadott szavazatok 65 százalékát – közölték a szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezése alapján. A szomszédos, ugyancsak önhatalmúlag kikiáltott luhanszki “népköztársaságban” hasonló eredményekre lehet számítani.    

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik