Nagyvilág

Választást tartanak az ukrajnai szakadárok

Az önhatalmúlag kikiáltott „népköztársaságok” referendumának elismerésére egyelőre csak Oroszország hajlik, de félő, hogy újabb katonai beavatkozás ürügyeként használnák fel.

Vasárnap új vezetőket és parlamentet választanak maguknak a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki „népköztársaságok”, egy héttel a hivatalos ukrajnai választás után. Ez szembemegy a minszki egyezménnyel, melyben Ukrajna és Oroszország megállapodott arról, hogy a két megyében az ukrán törvények szerint kell választást tartani. A szakadárok referendumát ezért Kijev nem ismeri el törvényesnek, Oroszország viszont hajlik rá, megszegve ezzel a megállapodást – erre hívta fel a figyelmet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács felszólította Oroszországot, hogy ítélje el az egyezménnyel szembemenő választást és ne használja ürügyként az Ukrajna területén folytatandó katonai műveletekhez.

Az ENSZ összesítése szerint átlépte a négyezret a kelet-ukrajnai konfliktus áldozatainak száma, október 29-ig legalább 4035 embert öltek meg, beleértve azt a 298-at, akik a lelőtt maláj utasszállító gépen utaztak. Az elmúlt héten több mint háromszázzal nőtt a halottak száma, noha szeptember ötödike óta hivatalosan tűzszünet van. Csaknem 900 ezren kényszerültek elhagyni lakhelyüket – írja az MTI.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik