Nagyvilág

Növekedett a gyerekszegénység a jóléti államokban

2008-as gazdasági és pénzügyi válság kezdete óta további 2,6 millió gyerek süllyedt a szegénységi küszöb alá a jóléti államok közé sorolt 41 országban - derül ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) kedden közzétett jelentéséből.

Ezekben az országokban becslések szerint jelenleg már 76,5 millió gyerek él szegénységben. Különösen érintettek az UNICEF szerint a dél-európai és a balti államok, de olyan országok is, mint Izland vagy Írország. 23 országban nőtt a gyerekszegénység, a legnagyobb mértékben, több mint 50 százalékkal Írországban, Görögországban, Lettországban, Horvátországban és Izlandon.

Vannak pozitív változások is: 18 országban, köztük Ausztráliában, Chilében, Finnországban, Norvégiában, Lengyelországban és Szlovákiában sikerült csökkenteni a gyerekszegénységet. 

A 15-24 éves korosztályt különösen súlyosan érintette a válság. A vizsgált országok több mint háromnegyedében nőtt a munkanélküliségi ráta ebben a korcsoportban, egyes országokban aggasztó mértékben. A legnagyobb növekedést Cipruson (9 százalék) és Görögországban (8,9 százalék) regisztrálták, de növekedést tapasztaltak Olaszországban és Romániában (5,6 százalék egyaránt), Magyarországon (3,9 százalék) és Szlovéniában (2,7 százalék) is. 

A legnagyobb árat a fiatal nemzedék fizeti a válságért – jelentette ki Göran Holmqvist, az UNICEF Innocenti nevű firenzei kutatóintézetének társigazgatója. Az EU-ban tavaly 7,5 millió fiatalember volt munka, képzettség vagy gyakorlat nélkül, mintegy 1 millióval többen, mint 2008-ban. Ez a szám nagyjából megfelel Svájc összlakosságának.

Az Egyesült Államokban tavaly 24,2 millió gyerek élt szegénységben, 1,7 millióval több, mint 2008-ban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik