Nagyvilág

Cameron: Nagy-Britannia nem fizet az EU-nak

Hivatalosan is megerősítette a brit kormányfő, hogy Nagy-Britannia nem fogja befizetni az Európai Unió költségvetésébe a Brüsszel által követelt 2,13 milliárd eurós pótlólagos összeget.

David Cameron a londoni alsóházban tájékoztatta a képviselőket a múlt heti brüsszeli EU-csúcsról. A konzervatív párti kormányfő kijelentette: London „senkinek nem fog kifizetni 2 milliárd eurót” a Brüsszel által megszabott december 1-jei határidőre, és „minden lehetséges módon megtámadja” az Európai Bizottság e követelését.

Az egyébként is igen feszült brit-EU viszonyt terhelő újabb konfrontáció előzményeként az EU-bizottság közölte a brit kormánnyal, hogy a tagországok bruttó nemzeti jövedelmének statisztikai elszámolásában keletkezett változtatások miatt Nagy-Britannia 1,676 milliárd fontnak megfelelő egyszeri összeget köteles befizetni az EU-költségvetésbe, figyelembe véve azt is, hogy a brit gazdaság az elmúlt évtizedben az eddig becsültnél jobb teljesítményt nyújtott. Az Európai Bizottság által most követelt összeg gyakorlatilag visszamenőleges pótbefizetés lenne a 2002-2013-as időszakra.

Cameron a brit parlamentben tartott hétfői felszólalásában azonban kijelentette: igaz, hogy a tagállami befizetések évről évre változnak, de ekkora visszamenőleges kiigazításra senki nem számított. A brit miniszterelnök teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte, hogy Brüsszel „gyorsított eljárással” és ilyen szűk határidővel ekkora összeget követeljen Londontól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik