Nagyvilág

Cameron kiadta a vadászengedélyt a dzsihádistákra

A brit miniszterelnök utasította a brit titkosszolgálatokat, hogy kutassák fel azt a terroristát, aki az Iszlám Állam két amerikai és két brit túszát lefejezte.

Legutóbb pénteken tettek ki az internetre a szélsőséges dzsihádisták kivégzést megörökítő videót – a negyedik áldozat Alan Henning brit segélymunkás volt, akit még tavaly decemberben raboltak el Szíriában. A felvételen a terrorista fekete maszkban látható, de a brit titkosszolgálatok szerint mind a négy gyilkosságot egy ember hajtotta végre.

A dzsihádista egyébként londoni akcentussal beszélt, a brit hatóságok szerint az Egyesült Királyság állampolgára lehet, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz. A The Sunday Times úgy értesült, hogy a Henning megölését megörökítő videó kikerülése után Cameron magához rendelte a belső elhárítás és a külső hírszerzés vezetőit és utasította őket, hogy kutassák fel a túsztartókat és a gyilkost. A brit hadsereg kommandós alakulata, az SAS készenlétben áll a térségben, hogy elfoghassa a terroristákat.

Cameron arra is utalt, hogy London katonai akcióra is kész lenne. Kijelentette, hogy az ország a rendelkezésére álló összes eszközt beveti az Iszlám Állam fogságában lévő többi túsz felkutatására és a megölt foglyok gyilkosainak elfogására – tudósít az MTI.

Cameron az újabb brit túsz megöléséről készült videó nyilvánosságra kerülése után alig burkolt utalást tett arra, hogy London kész lenne katonai akcióra is. Hivatalos nyilatkozatában a brit kormányfő kijelentette: Nagy-Britannia a rendelkezésére álló “összes eszközt” beveti az Iszlám Állam fogságában lévő további túszok felkutatására, és a már megölt foglyok gyilkosainak elfogására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik