Nagyvilág

Határlezárás Ebola miatt

Mauritánia lezárta szombaton Malival közös határátkelőit az ottani ebolás haláleset miatt, hogy így akadályozza meg a betegség terjedését.

Maliban pénteken jelentették az első ebolás esetet, a kétéves guineai kislány, akit nagyanyja vitt magával az országba Guineából, még aznap meghalt.   

Mali elnöke, Ibrahim Boubacar Keita közölte, hogy nem zárja le országa Guineával közös határát, noha a gyerekkel és nagyanyjával sokan kapcsolatba kerülhettek, ugyanis négy napig tartó utazásuk alatt több száz kilométert tettek meg tömegközlekedéssel, és megálltak a fővárosban, Bamakóban is. Egy neve elhallgatását kérő egészségügyi tisztségviselő szerint a hatóságok úgy vélik, legalább háromszázan érintkeztek a fertőzött gyermekkel.

Egészségügyi szakemberek Maliba utaztak, hogy elejét vegyék a járvány ottani terjedésének. Mali a hatodik nyugat-afrikai ország, ahol ebolás esetet jelentettek. Szenegálban és Nigériában sikerült feltartóztatni a vírus terjedését, Guineában, Libériában és Sierra Leonéban azonban már csaknem ötezren belehaltak a testnedvek révén fertőző betegségbe.

A Maliban elhunyt kislány az ország nyugati vidékének legnagyobb városában, a mauritániai és a szenegáli határhoz közeli Kayesben halt meg. Kayes fontos kereskedelmi csomópont Szenegál felé, az ottani hatóságok azonban még nem döntöttek arról, hogy milyen óvintézkedéseket hoznak. 

Malinak nincs tengerpartja, a szomszédos Szenegál, Guinea és Elefántcsontpart kikötőit használva jut hozzá az importáruk tetemes részéhez. Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, az biztos, hogy a nyugat-afrikai országok által a betegség terjedésének megakadályozása érdekében elrendelt határzárak jelentős károkat okoznak a térség gazdaságának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik