Nagyvilág

Tiszta levegőt ad Kína a külföldi vezetőknek

Szigorú környezetvédelmi intézkedésekkel készül Kína az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének közelgő pekingi csúcstalálkozójára.

Csang Kao-li kínai miniszterelnök-helyettes szombati nyilatkozata szerint a tiszta levegőt is biztosítani kívánják az ázsiai és csendes-óceáni országokból érkező állam- és kormányfők számára. Ezért a kormány úgy döntött, hogy a november 7-én kezdődő ötnapos APEC-csúcs idejére ideiglenesen bezárják azokat az üzemeket, amelyek a leginkább szennyezik a kínai főváros levegőjét.

A Hszinhua hivatalos hírügynökség jelentése szerint a miniszterelnök-helyettes a megfelelő levegőminőség biztosítását a “prioritások prioritásának” nevezte. Elismerte ugyanakkor, hogy a csökkenő hőmérséklet és a fűtési szezon miatt hatalmas kihívásról van szó.

Az ideiglenes gyárleállítások mellett a kínai hatóságok további környezetkímélő intézkedéseket is terveznek. Csang Kao-li közölte, hogy a csúcs idején a járműveket is szigorúbb környezetvédelmi kontrollnak vetik alá, Peking lakosait pedig felszólítják arra, hogy az autó helyett a tömegközlekedési eszközöket használják.

A pekingi hatóságok azt már korábban bejelentették, hogy a közlekedési dugók enyhítése és a környezetszennyezés csökkentése érdekében a fővárosi közalkalmazottak hat nap rendkívüli szabadságot kapnak az APEC-találkozó idejére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik