Nagyvilág

A jogállamiság felé terelné Kínát az ország vezetése

A kormányzás alapelveként a jog uralmát és az alkotmány mindenhatóságát határozta meg a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága.

A párt először tűzte napirendjére a jogállamiság kérdését és először foglalt állást abban, hogy elsődleges feladatának tekinti az alkotmány érvényesítését. Mint elhangzott a központi bizottság plenáris ülésén, a kínai törvényhozásnak nagyobb szerepet kell vállalni az alkotmányosság szavatolásában, szervezeti és eljárásjogi biztosítékokra van szükség.

A pártvezetés arról döntött, hogy a jövőben büntetésre számíthatnak azok a politikusok, akik valamilyen módon bírósági ügyekbe akarnak beleavatkozni, a nyilvánosságot pedig bevonják az eljárások menetébe.

A központi bizottság sürgős feladatnak nevezte egy „törvénytisztelő kormány” felépítését, az igazságügyi rendszer hitelességének javítását, a lakosság jogtudatosságának elősegítését és egy törvényekre alapuló társadalom kialakítását – írja az MTI. „Kínai sajátosságokkal rendelkező szocialista jogállamiságot” hoznának létre.

Hszi Csin-ping pártfőtitkár-államelnök már két éve jelezte, hogy egyes vezetők visszaélnek hatalmukkal, nem teljesítik kötelezettségeiket, a törvényekkel személyes haszonszerzés céljából élnek vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik