Nagyvilág

Stratégia a gyilkos klíma ellen

Hajnalba nyúló megbeszéléseiken az EU állam- és kormányfői megállapodtak a 2030-ig szóló klíma- és energiastratégiáról.

Az Európai Tanács elnöke közölte: az egyezség értelmében a tagállamok kötelezően, kikényszeríthető módon az 1990-es szinthez képest legalább 40 százalékkal mérséklik szén-dioxid-kibocsátásukat, 27 százalékra növelik a megújuló forrásokból származó energia arányát energiatermelésükben, 27 százalékkal javítják az energiafelhasználás hatékonyságát.

Noha egyes tagállamok kérték, hogy a párizsi klímacsúcs után tekintsék át még egyszer a megállapodást, azt nem fogják felhígítani – tette hozzá, majd jelezte a megállapodás “nem volt könnyű, egyáltalán nem”. Van Rompuy arról is beszélt, hogy a stratégia egyik vezérelve a szolidaritás azért, hogy az alacsonyabb bevételekkel bíró tagállamok is felzárkózhassanak.

Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatóján elmondta: Németország már jelenleg is 25 százalékkal javította az energiafelhasználás hatékonyságát, így hamarosan el is érheti a 27 százalékos célt. Van Rompuy azt is elmondta, hogy az energiahatékonyság terén vállalt célt 2020-ban felül lehet vizsgálni. A megújuló energia felhasználása terén az EU gyakorlatilag a jelenlegi 14 százalékos arány megduplázását tűzte maga elé célként. 

Az unió vezetői abban is megállapodtak, hogy 2030-ra olyan mértékben kell összekapcsolni a tagállamok villamosenergia-hálózatait, hogy minden ország képes legyen áramtermelése legalább 15 százalékát exportálni. Ez Madrid határozott követelése volt, miután Spanyolország több áramot termel, mint amennyire szüksége van, főleg szélenergiából, ám Franciaország vonakodik fejleszteni a két ország közötti energia-összeköttetést. ingadozik.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság távozó elnöke örömének adott hangot, hogy az Európai Tanács végül elfogadta, amit a bizottság januárban javasolt. Ez jó hír a klímaváltozás elleni küzdelemben. Szerinte nincs a világon még egy ilyen nagyratörő energiastratégia. A portugál politikus az összeköttetéseket létfontosságúnak nevezte az egységes energiapiac szempontjából.

Mindkét politikus kitért az ebola elleni fellépésre is. Van Rompuy megerősítette, hogy Hrisztosz Sztilianidisz leendő humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos lesz az EU ebola elleni erőfeszítéseinek koordinátora, valamint, hogy a témáról még pénteken is lesz szó az állam-, illetve kormányfők tanácskozásán. Barroso szerint a járványt még közel sem sikerül megfékezni, és nagyobb erőfeszítésekre van szükség.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik