Nagyvilág

Klímavédelemről és energiacsomagról tárgyal az Európai Tanács

A széndioxid-kibocsátás csökkentésére és az energiahatékonyság növelésére van szükség.

Csütörtökön délután megkezdődött az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács ülése, melynek legfontosabb napirendi pontja a 2030-ig szóló klímavédelmi és energiastratégia.

Az Európai Bizottság arra tett javaslatot, hogy a tagállamok a jövő évtized végéig az 1990-es szinthez képest 40 százalékkal csökkentsék széndioxid-kibocsátásukat és uniós szinten 27 százalékra emeljék a megújuló energiaforrásokból előállított energia arányát. Jelentős mértékben kellene javítani az energiafelhasználás hatékonyságán is. Az még nem dőlt el, hogy kötelező és kikényszeríthető legyen-e a kitűzött cél, vagy csak irányadó.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács vezetője kitért arra, hogy neki és José Manuel Barrosonak, az Európai Bizottság leköszönő elnökének ez az utolsó uniós csúcstalálkozója. A klímavédelmet az emberiség előtt álló egyik legnagyobb kihívásnak nevezte, úgy fogalmazott, hogy ez a túlélésről szól.

A keleti tagállamok ragaszkodnak ahhoz, hogy elismerjék a klímavédelemért tett erőfeszítéseiket, mert egyes volt szocialista országokban 1990-hez képest most 36 százalékkal alacsonyabb a széndioxid-kibocsátás, míg némely nyugati országban 20 százalékkal magasabb. Ennek ellenére minden hatástanulmány azt mutatja, hogy az átlag alatti fejlettségi szintű országoknak nagyobb terhet kellene viselniük egy esetleges megállapodás esetén – írja uniós forrásokra hivatkozva az MTI.

A tagállamok vezetői az ebolajárványról is egyeztettek. Ezt David Cameron brit kormányfő elsődlegesen elhárítandónak nevezte és azt mondta: a többi európai országnak többet kellene tennie az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik