Nagyvilág

Ritka fotó Orbánról

Régen láttuk ilyen derűsnek Brüsszelben a magyar kormányfőt.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Charles Michel belga és Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel beszélgetett az Európai Tanács székházában. Az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napján gazdaságpolitikai témák – a növekedés és munkahelyteremtés ösztönzése – kerülnek terítékre.

A csúcsvezetők péntek hajnalba nyúló megbeszélésükön megállapodásra jutottak az unió 2030-ig szóló klíma- és energiastratégiájáról. Megegyeztek, hogy 2030-ra olyan mértékben kell összekapcsolni a tagállamok villamosenergia-hálózatait, hogy minden ország képes legyen áramtermelésének legalább 15 százalékát exportálni.

Szintén az első ülésnapon a csúcsvezetők a ciprusi Hrisztosz Sztilianideszt, a november elsején hivatalba lépő, Jean-Claude Juncker vezette új Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosát bízzák meg az ebolajárvány elleni uniós fellépés összehangolásával. Az ebola terjedése elleni erőfeszítések pénzügyi igényeiről még a pénteki ülésnapon is szó esik.

Az első ülésnap után Angela Merkel német kancellár az ukrán válságról azt mondta, hogy egyelőre nem teljesülnek a minszki tűzszüneti megállapodás előírásai, ezért nem vehető napirendre az Oroszország elleni szankciók enyhítése. Ukrajnát ugyanakkor – tette hozzá – az uniónak segítenie kell abban, hogy ki tudja fizetni az oroszoknak a közelgő tél gázszámláját. Az EU-csúcs után Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatót tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik