Nagyvilág

Szlovákia megtiltotta a víz exportját

Az alkotmánymódosítás december 1-jétől hatályos, néhány kivételtől eltekintve megtiltja a víz, mint stratégiailag fontos nyersanyag kivitelét az országból. A módosítás nem vonatkozik a palackozott ásványvizekre, a jogszabály ideiglenesen feloldható lesz rendkívüli helyzet idején vagy humanitárius okokból – írja az MTI.

Az alaptörvény módosításának tervét idén júliusban jelentette be Robert Fico miniszterelnök, javaslatát a szlovák vízkincs védelmének szükségességével indokolta. A tervezetet augusztus végén fogadta el a kabinet, ám ahhoz, hogy a módosítást a 150 fős parlament is jóváhagyja, a törvényhozásban 83 mandátummal rendelkező kormánypártnak, az Irány-Szociáldemokráciának (Smer-SD) szüksége volt az ellenzék egy részének támogatására is.

Megkapta: az alkotmány módosításához háromötödös többség, azaz a 150 fős szlovák parlament esetében legalább 90 plusz egy szavazatra van szükség. A kormánypárt megszerezte az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) összes képviselőjének, valamint több más ellenzéki párt egy-egy képviselőjének támogatását is.

Keddi sajtótájékoztatóján Fico elmondta: korábban több olyan “visszaélés” jutott tudomásukra, amikor “nagymértékben és ellenőrzés nélkül” vittek ki vizet az országból. Példaként erre egy, a szlovák-lengyel határnál épített csővezetéket hozott fel, amelyen át ásványvizet exportáltak Lengyelországba. A módosítást és az ahhoz vezető politikai megegyezést a szlovák parlamentarizmus egyik legnagyobb sikerének nevezte.

A mostani már a második olyan eset volt ebben a kormányzási ciklusban, amikor Robert Fico pártja az ellenzéki KDH szavazatainak segítségével hagyott jóvá alkotmánymódosítást. Az előző eset tavasszal történt, akkor a házasság védelméről szóló – s azt egy férfi és egy nő kizárólagos kapcsolatának definiáló – kitétel került be a szlovák alaptörvénybe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik