Nagyvilág

Nemcsere az iskolai munkafüzetben – kibukott a miniszter

Átdolgoztatott egy negyedikes általános iskolások számára készült, etika órán használatos munkafüzetet a szlovák oktatásügyi tárca, mert abban nemcserés kérdés is volt.

A szaktárca intézkedését az váltotta ki, hogy a 9-10 éves gyerekek által használt munkafüzet egy olyan írásbeli feladatot tartalmazott, amely azt kérte az iskolásoktól, hogy képzeljék el, álmukban megváltozik a nemük, s írják le, hogy miként élnék ezt meg, illetve mondják el, akarnák-e, hogy ez az álmuk valóra váljon. A munkafüzetet 2007 óta használták a szlovák iskolákban – mostanáig.

A Novy Cas című szlovák bulvárlap keddi közlése szerint az alig egy hónapja kinevezett új oktatásügyi miniszter, a tárca élén Dusan Caplovicot váltó Peter Pellegrini dolgoztatta át a feladat miatt. Az üggyel kapcsolatban a szlovák oktatásügyi minisztérium sajtóosztálya közölte, hogy a miniszter – amint tudomást szerzett arról, hogy a könyv milyen “kontroverz reakciókat kiváltó” részt tartalmaz -, azonnal leállíttatta az új példányok nyomtatását és elrendelte a vitatott rész tartalmi átdolgozását, hogy a munkafüzet szeptembertől már az új formájában kerüljön a gyerekekhez.

A mostani nem az első hasonló témájú tankönyvmizéria a szlovák oktatásügyben. Tavaly egy általános iskolás olvasókönyv átdolgozását azért rendelte el a szaktárca akkori vezetése, mert abban egy gyermekét egyedül nevelő, a szomszéd bácsival viszonyt folytató anyuka története szerepelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik