Nagyvilág

Még mindig nem lehetnek kettős állampolgárok a szlovákiai magyarok

Elutasította a szlovák alkotmánybíróság azt a beadványt, amivel az állampolgársági törvényt szerették volna semmissé tenni többek között magyar képviselők. A törvény a gátja annak, hogy a szlovákiai magyarok felvehessék a magyar állampolgárságot. Az ügyben 2011 óta folyik a huzavona.

A testület formai okokra hivatkozott a döntésnél. A beadványt majdnem napra pontosan három évvel ezelőtt Gál Gábor, a Most-Híd nevű magyar-szlovák párt képviselője adta át az alkotmánybíróságnak, de a kezdeményezést két másik párt is támogatta. Arra hivatkoztak, hogy a szlovák alaptörvény szerint akarata ellenére senkit sem lehet megfosztani állampolgárságától. A szlovák állampolgársági törvényt 2010-ben viszont úgy változtatták meg, hogy aki más ország állampolgárságát felveszi, a szlovákot automatikusan elveszíti. Emiatt közel ezren voltak kénytelenek megválni szlovák állampolgárságuktól.

Az alkotmánybíróság többször is elhalasztotta a döntést e kérdésben. A törvény módosítását pedig az előző és a jelenlegi kabinet is napirendre tűzte, de a jogszabály megváltoztatása még mindig nem történt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik