Nagyvilág

Rengeteg Koránt osztottak szét Németországban

Az alkotmányvédelmi hivatal aggódik amiatt, hogy az iszlám radikális irányzatát, a szalafizmust követők Németországban már mintegy 1,4 millió Koránt osztottak szét elsősorban fiatal muzulmánok között.

Mindehhez még hozzáadhatók azok a Korán-példányok, amelyek online-megrendelés alapján érkeznek a címzettekhez, ezek pontos száma az újság szerint nem ismert.

Sokan készen állnak az erőszakra

Az iszlám vallás szent könyvének terjesztése – mint azt az alkotmányvédelmi hivatal értékelte – az egyik legfontosabb eszköze a fiatal németországi muzulmánok radikalizálásának.

Az alkotmányvédelmi hivatal és a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) egy közös tanulmányában abból indult ki, hogy a Koránt osztogatók között sok az erőszakra készen álló szalafista. Sőt 378 iszlamista életrajzát már elemezték is, olyanokét, aki időközben Szíriába vagy Irakba mentek – írta a Welt am Sonntag, hozzátéve: minden ötödik dzsihadista, aki Németországból utazott a Közel-Keletre, valamilyen módon érintett volt a Koránt osztogató akcióban.

Korábbi értesülés szerint Németországban az erőszakos cselekményekre elszánt iszlamistaként számon tartott személyek mozgási szabadságát korlátozó intézkedést vezetnek be: A tartományi belügyminiszterek közös terve szerint bevonják a veszélyes iszlamisták személyi igazolványát, hogy ne tudják elhagyni az országot.

Kik azok a szelefiták?

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok azt próbálják elkerülni, hogy német állampolgárok a Közel-Keletre utazzanak, és csatlakozzanak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezethez vagy más terrorista csoportokhoz.

Mindemellett a hazai Iszlám.com szerint a magukat szelefitának nevezők a szunnita ághoz tartoznak – általában konzervativizmus jellemzi, illetve az, hogy az iszlám vallás csak bizonyos tudósait fogadják el. Ennek ellenére a többségük rendes, békés ember. Szerintük a nyugati sajtó tesz csak egyenlőséget a szelefizmus (vagy neo-szelefizmus) és a szélsőségesség között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik