Nagyvilág

Fontos iraki lépés az Iszlám Állam elleni küzdelemben

Az iraki parlament szombaton jóváhagyta a Haider al-Abádi miniszterelnök vezette kormány további tagjainak, így a stratégiai jelentőségű belügyi- és védelmi miniszteri tárca vezetőinek kinevezését egy olyan helyzetben, amikor a kormányzat harcban áll az Iszlám Állam (IÁ) terrorcsoporttal.

Mohamed Szálem al-Gabbani, a kormányfő vezette Jogállami Szövetség síita pártkoalíció tagja lett a belügyminiszter. A védelmi tárca élére Háled al-Obeidi, a dzsihádisták által elfoglalt Moszul városából származó szunnita honatya került. A két minisztérium irányítása feletti ellenőrzésért folyó küzdelem élés feszültséget váltott ki a különböző politikai erők között.

Az Egyesült Államok és más országok régóta igyekeztek meggyőzni az irakiakat, hogy olyan széles körű kormányt alakítsanak, amelyben jelen lennének a szunniták is, akik Núri al-Máliki kormányfő alatt páriaként érezték magukat. Szakértők szerint a szunniták elégedetlensége áll az IÁ harcosainak drámai erejű térnyerése mögött is.

Szeptember 16-án a törvényhozásban al-Abádi egy szunnita politikust, Dzsaber al-Dzsabbarit javasolta védelmi miniszternek, míg a síita Rijád Gareebet a belügyi tárca élére. A parlament azonban jelöltségüket elvetette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik