Nagyvilág

Focibotrány miatt nem utazik a kormányfő

A jövő hónapra halasztották az albán miniszterelnök szerdára tervezett belgrádi látogatását a szerb-albán Európa-bajnoki selejtező botrányba fulladása nyomán kiéleződött ellentétek miatt - derült ki a szerb kormányfői hivatal vasárnapi közleményből.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök és Edi Rama albán kormányfő telefonon beszélt egymással, és megállapodott abban, hogy az október 22-re tervezett belgrádi látogatást november 10-re halasztják. Hatvannyolc év után ez lenne az első albán miniszterelnöki látogatás Belgrádban.

A két vezető a beszélgetés során utalt a belgrádi stadionban kitört incidensre, de egyetértettek abban, hogy ettől az esettől függetlenül új fejezetet kell nyitni a két ország politikai és gazdasági kapcsolataiban, együttesen kell fáradozniuk a térség stabilitása érdekében.

Egy drón miatt tört ki a balhé

A szerb-albán labdarúgó-mérkőzést október 15-én kedden az első félidő vége előtt néhány perccel szakították félbe, mert dulakodás tört ki a két csapat játékosai között, amihez a nézők is csatlakoztak. Az incidens kiváltó oka az volt, hogy egy ismeretlen személy kvadrokopterrel – helikopterhez hasonló négymotoros repülő alkalmatossággal – Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé. A nézők megdobálták az albán labdarúgókat, akik az öltözőbe menekültek, és a körülmények miatt nem akarták folytatni a játékot. Egyórás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta.

Aleksandar Vucic politikai provokációnak nevezte az esetet, amelynek szerinte három célja volt: a szerb nép megalázása, Szerbia és a Balkán stabilitásának tartós megingatása, valamint a szerbiai napi politikai történések befolyásolása. Edi Rama albán kormányfő pedig az erőszak és a rasszizmus bizonyítékának nevezte a történteket.

Az albánok és a szerbek között Koszovó miatt éleződtek ki az ellentétek, a többségében albánok lakta tartomány ugyanis 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el. Értesülések szerint a két ország közötti feszült kapcsolatok miatt a két labdarúgó-szövetség korábban megállapodott abban, hogy a mostani belgrádi mérkőzésen albán szurkolók, a jövő évi tiranai visszavágón pedig szerb drukkerek nem vehetnek részt. Ennek ellenére néhány albán szurkoló Belgrádba utazott és bejutott a stadionba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik