Nagyvilág

A miniszterelnökök játsszák tovább a szerb-albán meccset

Edi Rama albán miniszterelnök a jövő héten Belgrádban tárgyal. A kedden félbeszakadt szerb-albán meccs miatti diplomáciai bonyodalmat próbálják meg enyhíteni szerb kollégájával.

Edi Rama személyében közel 70 év után első alkalommal látogat albán állami vezető a szerb fővárosba.

A botrányba fulladt keddi belgrádi szerb-albán Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen történtek feszültséget okoztak a két ország kapcsolatában. A mérkőzés alatt egy ismeretlen személy egy távirányítható repülő alkalmatossággal, úgynevezett quadrocopterrel Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé. A két csapat játékosai között dulakodás tört ki, amibe szurkolók is bekapcsolódtak. A mérkőzést félbeszakították, majd egyórás szünet után végleg lefújták.

A szerb hatóságok a stadionban rövid időre feltartóztatták és kihallgatták Edi Rama testvérét, Olsi Ramát, azzal a gyanúval, hogy ő a felelős az incidensért. Edi Rama elutasította a testvérével szembeni vádakat, tagadta, hogy neki bármi köze volt a történtekhez.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök politikai provokációnak és a szerb nép megalázására tett kísérletnek nevezte az esetet. Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter csütörtökön azt mondta: az eset azt mutatja, hogy Albánia „nem elég érett” ahhoz, hogy csatlakozzon az európai közösséghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik