Nagyvilág

Lemészárolt diákok: elkapták a fő gyanúsítottat

Elfogták Mexikóban annak a bűnszervezetnek a vezetőjét, amelyet azzal gyanúsítanak, hogy a rendőrség hathatós közreműködésével elhurcolt és legyilkolt 43 egyetemistát a délnyugati Guerrero államban.

Jesús Murillo Karam főállamügyész sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy reményeik szerint ez új irányt ad a nyomozásnak, és így gyorsabban eljuthatnak az igazsághoz.

A hatóságok szerint Guerreróban szeptember 26-án a Guerreros Unidos nevű bűnszövetkezet fegyveresei hurcolták el az egyetemistákat, mégpedig rendőrök hathatós segítségével. Az incidens azután történt, hogy a rendőrök őrizetbe vették a hallgatókat egy zavargásba fulladt tüntetés során. Hat fiatalt már a zavargásban megöltek. Ügyészek szerint elfogásukat követően a biztonsági erők tagjai maguk adták át a diákokat a bűnözőknek.

Polgármester is a letartóztatottak közt

Sidronio Casarrubias Salgadót, a kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozó bűnszervezet feltételezett vezetőjét – hivatalos közlés szerint – egy közúti ellenőrzőpontnál, Mexikóváros közelében fogták el. Hamis papírok és fegyverek voltak nála és társánál, akit szintén őrizetbe vettek. Vallomásuktól a hatóságok egyebek között azt remélik, hogy fény derül a véres bűntény okára, amelyet mindeddig homály fedett. A főállamügyész közlése szerint nem Casarrubias adott utasítást a diákok eltüntetésére, de tudott róla, és nem ellenezte. A bandavezér első kihallgatásán elmondta, hogy havonta 45 ezer dollárnyi összeggel fizették le a rendőröket Igualában és Cocula városban. Sidronio Casarrubias a Guerreros Unidos alapítójának és előző vezérének, Mario Casarrubiasnak a fivére.

A főügyész beszámolt arról, hogy a bűnügy gyanúsítottjaiként körözik José Luis Abarca igualai polgármestert és feleségét is.

Többezres tüntetés volt péntek este Guerrero legjelentősebb városának, az ország egyik legfontosabb idegenforgalmi központjának, Acapulcónak a tengerparti sétányán a diákok elrablása miatt. A részvevők követelték, hogy a hallgatók épségben hazatérhessenek, valamint hogy mondjon le Ángel Aguirre guerrerói kormányzó. A megmozduláson részt vettek az igualai főiskola hallgatói és a guerrerói pedagógus-szakszervezet tagjai.

A hatóságok korábban már 36 rendőrt és a bűnbanda 17 feltételezett tagját őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik