Nagyvilág

Egy bűnbanda ölt meg tizenhét mexikói diákot

Egy bűnbanda két tagja beismerte 17 diáknak a megölését a közül a 43 egyetemista közül, akik egy hete tűntek el Mexikó déli részén.

Guerrero állam főügyésze elmondta, hogy a nyomozók által a hét végén Iguala város mellett megtalált tömegsírban 28 megégett holttestre bukkantak. Szavai szerint a tetemek olyannyira felismerhetetlenné váltak, hogy két hétbe vagy akár két hónapba is beletelhet annak megállapítása, hogy az igualai erőszakcselekményekben eltűnt diákok holttestéről van-e szó.

Az MTI híre szerint bár a két, őrizetbe vett bűnöző beismerte, hogy ők öltek meg 17 diákot az adott helyszínen, az eddigi nyomozás azonban nem támasztja alá a vallomásukat.

A Mexikóvárostól mintegy 200 kilométerre délre fekvő Igualában szeptember elején zajlottak le egyelőre tisztázatlan erőszakcselekmények radikális akciókat végrehajtó diákok, rendőrök és fegyveres bűnözők között, a diákok oktatási reformok elleni tiltakozása kapcsán. Közvetlenül a történtek után 6 halálos áldozatról és 25 sebesültről tudtak, és 57 diákot eltűntként tartottak nyilván. A halálesetekkel összefüggésben őrizetbe vettek 22 rendőrt, és jogtalan fegyverhasználat gyanújával eljárást indítottak ellenük. A rendőrök mellett további nyolc embert is letartóztattak, akik a vizsgálat szerint a tüntető tömegbe lőttek.

A múlt héten élve került elő 14 diák, akik otthonukban vagy főiskolájuk épületében rejtőzködtek, 43-at azonban továbbra is keresnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik