Nagyvilág

Tömegtüntetés volt diákok eltűnése miatt Mexikóban

Több tízezren tüntettek szerdán Guerrero államának fővárosában amiatt, hogy diákok egy csoportját szeptember rendőrök és bűnözők megtámadták, és 43-at elhurcoltak közülük.

A tanárokból, diákokból és helyi lakosokból álló tömeg egy főútvonalat eltorlaszolva vonult fel egy tábla mögött, amelynek a feliratán azt kérdezték, hogy valójában ki is kormányozza Guerrero államot. Ezzel arra utaltak, hogy a helyi rendőrség összefonódott a szervezett bűnözéssel.

A mintegy száz tanárképzős diák szeptember 26-án három autóbuszon Iguala városba utazott, hogy a tanulmányaik finanszírozására adományokat gyűjtsenek. A buszokra fegyveresek támadtak rá, és megöltek hat embert. A szemtanúk szerint a diákok közül a rendőrség sokat elvitt, és 43 nem tért vissza. A szülők bíznak benne, hogy még élnek, és követelik, hogy a hatóságok találják meg őket.

Ehelyett találtak egy tömegsírt a város közelében 28 összeégett holttesttel, s két bűnöző bevallotta, hogy meggyilkolt 17 eltűnt diákot. A fegyveres támadás okát még nem derítették fel. A várost szövetségi hatóságok szállták meg, és letartóztattak két tucatnyi helyi rendőrt. Szerdán újabb 600 rendőr érkezett, hogy segítse a kutatást.

A bűntettet elítélte az amerikai kormány, az Amerikai Államok Szervezete és a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet, és követelte az ügy mindenrészletre kiterjedő feltárását, és a tettesek megbüntetését. Az utóbbi szervezet bűnös hanyagsággal is megvádolta a kormányt, mert Mexikóban mindennapos a büntetlenül maradó gyilkosság, és az igualai esetben is négy napot késlekedett, mielőtt cselekvésre szánta el magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik