Nagyvilág

Bagdadnál bombázzák az Iszlám Államot

A dzsihadista szervezet elleni légi művelete során az Egyesült Államok először hajtott végre légicsapást az iraki főváros közelében.

Amerikai katonai közlés szerint a Bagdadtól délnyugatra végrehajtott hétfő éjjeli akció azoknak az iraki erőknek a támogatását szolgálta, amelyek a térségben harcolnak a terrorszervezet ellen – adta hírül az MTI. 

Az augusztus elején kezdett amerikai légicsapások eddig az ország északi és nyugati részére összpontosítottak, és céljuk hivatalosan az Irakban található amerikai érdekeltségek és személyzet, illetve a humanitárius missziók megvédelmezése volt.

A mostani akcióval egyebek között az IÁ egy hadállását vettek célba, amelyről a lázadók az iraki erőket lőtték. Bagdadtól északra – egy másik légicsapásban – a dzsihadisták hat járművét semmisítették meg.

Barack Obama amerikai elnök a múlt héten jelentette be, hogy az Irakban zajló műveletet az országon belül kiterjesztik, emellett Szíriában is hajtanak majd végre légicsapásokat. A washingtoni források megerősítették, hogy a mostani csapásokkal az amerikai művelet ebbe a fázisába lépett.

Az Iszlám Állam az elmúlt hónapokban jelentős területeket vont ellenőrzése alá Irakban és Szíriában, és igyekszik további zónákban átvenni az ellenőrzést. A Nyugat haragját azzal is kiváltotta, hogy az elmúlt hetekben nyugati túszokat fejezett le. Amerikai forrásból azt is jelezték, hogy a mostani légicsapások nem jelentik egy nagyszabású új offenzíva kezdetét.

Szíriát még békén hagyták

Szíriában egyelőre nem került sor amerikai akcióra, egy washingtoni illetékes mindazonáltal hétfőn visszautalt Obama fentebb említett bejelentésére. A névtelenül nyilatkozó tisztviselő egyúttal figyelmeztettet a szíriai rezsimet, hogy amennyiben az amerikai gépeket támadás érné, a válasz nem maradna el. Az amerikai erők meglehetősen pontosan tudják, hol helyezkednek el a szíriai légvédelmi állások – adta értésre.

Az Obama-beszéd után egy szíriai kormánytag arról beszélt, hogy az ország területén végrehajtott katonai akciókat támadásként kezelik, hacsak a kormányzat előzetesen jóvá nem hagyja. Egy évvel ezelőtt Washington – a vegyi fegyverek bevetése miatt – a szíriai rezsimet is katonai beavatkozással fenyegette meg.

Hétfőn Törökországból is olyan közlések érkeztek, hogy az ottani hadsereg határozottabban lép fel az Iszlám Állam jelentette veszély ellen. Recep Tayyip Erdogan államfő egy televíziós nyilatkozatban utalt arra, hogy a tervek szerint a déli határ mentén megerősített védelmi övezetet, egyfajta ütközőzónát alakítanak ki.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik