Nagyvilág

Orbán feltenné a szúnyoghálót

A miniszterelnök Milánóban azt mondta: mindenki szeretne olyan biztonságos és kiszámítható helyen befektetni, mint amilyen Magyarország. A kormányfő a kétnapos Ázsia-Európa Találkozón nyilatkozott, amely 53 állam vezetőinek részvételével pénteken ér véget.

A kormányfő nyilatkozatában tanulságosnak nevezte, hogy az összes hozzászóló egybefüggő területként beszélt Európáról és Ázsiáról, amelynek a gazdaságát meg kellene szervezni. “Ez most az európaiaknak, vagyis nekünk különösen érdekünk, hiszen az ázsiai gazdaság adja a modern világgazdaság felemelkedésének tekintélyes részét és erejét” – mondta.. Az összeköttetés megteremtésének eszközeként hivatkozott az infrastruktúra fejlesztésére, a szabadkereskedelmi megállapodásokra és a kölcsönös beruházásokra – tudósított az MTI. 

Kinyitjuk az ablakot, de csak óvatosan

Orbán Viktor a milánói találkozón Magyarország nevében azt az álláspontot képviselte, hogy minél több szabadkereskedelmi megállapodás jöjjön létre az Európai Unió és az ázsiai országok között. Akkor lehet kereskedni, árukat vinni Kínába, Japánba, Koreába, Mongóliába, ha nem büntetik ezt különböző vámokkal – jegyezte meg, kifejtve: ma egyenként kell feloldani egy-egy termékcsoportra kivetett vámok terheit. Ha azok eltűnnek, akkor mindenki jól jár, a szabadkereskedelem kiterjesztése a glóbuszon bizonyítottan az emberiség javát szolgálná.

A kormányfő szerint ebbe az irányba kell haladni, de ezzel együtt óvatosságra intett, a szabadkereskedelmet egy ház tervezéséhez hasonlítva úgy fogalmazott: “Jó, ha az ablak ki van nyitva, de a szúnyoghálót is fel kell tenni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik