Közélet

Hidegvérű kivégzés a tengeren – hátborzongató videó

Nevetgélve lőtték agyon egy felborult kishajó vízben kapálózó legénységét. Senki sem tudja, hogy hol és mikor készülhetett a felvétel.

Egy csapat tengerészt automata fegyverekkel lőnek agyon a nyílt tengeren, miközben a felborult hajójuk roncsaiba kapaszkodva próbálnak megmenekülni a fulladástól. A lövések nagyobb hajókról érkeznek, melyek mint a cápák keringenek az áldozatok körül. A legénység hangos nevetgéléssel nézi a mészárlást, majd a horrorisztikus jelenetek után vidáman fotózgatják egymást telefonjaikkal.

Az interneten néhány napja terjedő videofelvétel legalább annyira rejtélyes, mint amennyire megdöbbentő. Nem tudni pontosan, hogy hol készült, és mikor, ahogy azt sem, hogy kik lehettek az áldozatok, és a gyilkosok.

Figyelem! Kérjük, hogy a videót csak erős idegzetű olvasóink indítsák el. Az első gyilkosság 3.10-től látható.

A felvétel állítólag egy taxiban felejtett mobiltelefonról került elő. Egy a Fidzsi-szigetekről származó halász töltötte fel a világhálóra – írja a Gawker. A férfi „Egy fidzsi halászbárka legénységét agyonlövik a nyílt tengeren, a fidzsi vizeken kívül” címet adta a felvételnek, ez azonban több ponton sem lehet helytálló.

A Fidzsi-szigetek tengerészeti parancsnoka, John Fox a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy az eddigi vizsgálatok alapján biztosra vehető, hogy az áldozatok nem Fidzsiről származtak, ráadásul az utóbbi időben senki sem jelentette a térségben halászok eltűnését.

Az Új Zélandi Televízió riportereinek sikerült azonosítaniuk a gyilkosok egyik hajóját, és azt mondták, hogy áldozatok valójában bűnözők lehettek. A Fidzsi Tonhalhalász Hajó Tulajdonosok Egyesületének elnöke, Graham Southwick legalábbis azt nyilatkozta nekik, hogy: „Körbekérdeztünk a tajvani hajótulajdonosok között, és közülük többen mondták, hogy ismerik a történetet, 18 hónappal ezelőtt lőttek le szomáliai kalózokat.”

A Voice of America azonban nem fogadja el ezt a verziót. Azt írják, hogy több nemzetközi szakértővel is kielemeztették a felvételt, és mindannyian azt állították, hogy az áldozatok egyértelműen a kelet-afrikai partokról vagy a Perzsa-öböl térségéből származó halászok voltak.

Csak néhány dolgot sikerült eddig cáfolhatatlanul megállapítani: Az incidensben részt vevő legnagyobb hajó a Seychelle szigetek zászlaja alatt hajózó, tajvani tulajdonú, Chun 1 No. 217 volt. Azon a hajón, amiről a felvételt készítették, és amelyikről a legtöbb lövés érkezett mandarin, kantoni, vietnami, thai, és egyéb ázsiai nyelveken beszélnek.

„Függetlenül minden körülménytől, illetve attól, hogy a lelőtt emberek kalózok vagy halászok voltak-e, egyértelmű, hogy azok, akik lelőtték őket, gyilkosságot követtek el, egy regisztrált halászhajó fedélzetéről, nemzetközi vizeken” – mondta el a Vocie of America újságírójának David Hammond, a brit Királyi Tengerészet nyugalmazott tisztje.

Olvasói sztorik