Nagyvilág

Naponta hét kiskorút öl meg lőfegyver

Egy év alatt több mint 2700 gyerek és fiatal halt meg az USA-ban lőfegyver miatt, a statisztikába beleszámították az emberölést, véletlen balesetet és öngyilkosságot is.

Naponta átlagosan hét kiskorú veszíti életét lőfegyver miatt az Egyesült Államokban – olvasható a fegyvertartásról szóló törvények szigorításáért lobbizó Brady Campaign to Prevent Gun Violence nevű szervezet kedden közzétett felmérésében.

A 2011-es adatokat használó kutatás arról számolt be, hogy egy éven belül több mint 2700 gyerek és fiatal halálát okozták lőfegyverek. Az esetek között emberölés, véletlen baleset és öngyilkosság is található. A felmérés kiemeli, hogy az iskolai és az egyes háztartásokban történt lövöldözéseknél a legtöbb esetben otthonról származott a gyilkos fegyver. A tanulmány szerint az Egyesült Államokban a jelenleg elérhető legfrissebb adatok alapján mintegy 1,7 millió kiskorú él olyan háztartásban, ahol megtöltött, s nem megfelelően elzárt fegyver található.

Dan Gross, a Brady Center vezetője a jelentés közzététele alkalmából rendezett keddi sajtótájékoztatón azt mondta: “a legtöbb szülő nem azzal a szándékkal visz lőfegyvert a házába, hogy bárkinek is baja essen vagy bűncselekmény történjen. Mégis ezek azok a fegyverek, amelyek az iskolákban és a háztartásokban is a lövések okozta halálesetek és sebesülések többségét okozzák”.

A tanulmány adatai szerint az Egyesült Államokban a 19 év alattiak körében a hasonló halálesetek hatvan százaléka valamilyen háztartásban történik – a család saját házában, esetleg barátoknál, szomszédoknál vagy rokonoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik