Nagyvilág

A törökök kínzással vádolják a szíriai kurdokat

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök azzal vádolta meg kedden a legfontosabb szíriai kurd pártot, hogy „megkínozza” azokat a kurdokat, akik elmenekültek az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet Kobani ellen folytatott offenzívája elől.

„Kurd testvéreink azért jöttek ide (Törökországba), hogy elmeneküljenek a Demokratikus Uniópárt (PYD) nyomása elől. Nagyon erős nyomásnak tették ki azokat, akik nem osztják az ő véleményüket Kobaniban” – jelentette ki Davutoglu szokásos heti eligazító beszédében pártja képviselői előtt.

„Kérdezzék meg az embereket a térségből, hogy a PYD hogyan kínozta meg őket Kobaniban. Felszólítom testvéreinket a régióban hogy ezt mondják meg nyíltan” – folytatta a konzervatív iszlamista török kormányfő, akinek szavait az MTI idézte.

A Reuters közben arról ír, hogy az Iszlám Állammal szemben a török-szír határon lévő Kobani városát védő kurdoknak szánt iraki fegyverszállítmány elakadt, mert Törökország nem teszi lehetővé, hogy a fegyverek eljussanak a kurdokhoz. A szállítmányban kézifegyverekhez és tüzérségi eszközökhöz való lövedékek vannak. Az Iszlám Állam Kobani egy részét már elfoglalta, a kurdok viszont hétfőn visszavették a terroristák két állását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik