Nagyvilág

3,2 milliárdért bárki lehet ausztrál

Már évekkel ezelőtt elkezdték a befektetői vízumrendszer kialakítását, de eddig csak négyéves tartózkodási engedélyt lehetett így vásárolni.

Ausztrália állandó tartózkodási engedélyt kínál azoknak a külföldi befektetőknek, akik hajlandóak legalább 15 millió ausztrál dollárt (3,2 milliárd forintot) befektetni a földrésznyi ország gazdaságába – jelentette be kedden a canberrai kormány.

Ezeket az “aranyvízumokat” 2015 júliusától lehet majd igényelni egyéves ausztráliai tartózkodást követően. A befektetői vízumrendszer szabályait még a munkáspárti kormány kezdte el kialakítani 2012-ben, eddig azonban legfeljebb négyéves tartózkodási engedélyhez lehetett hozzájutni, ehhez 5 millió ausztrál dollárt (nagyjából 1,1 milliárd forintot) kellett befektetniük a külföldi állampolgároknak.

“A kormány átalakítja a szabályozást, hogy több vagyonos embert sarkalljon ausztráliai letelepedésre” – hangsúlyozta a bevándorlási és a kereskedelmi miniszter által is aláírt sajtóközleményében Tony Abbott konzervatív kormányfő. Szakértők szerint a program mindazonáltal nem fogja befektetők tömegeit vonzani.

A bevándorlási és határvédelmi tárca adatai szerint a program 2012. novemberi indulása óta 436 ember vásárolt tartózkodási engedélyt Ausztráliában, a külföldiek ennek fejében összesen 2,18 milliárd ausztrál dollárt (461,4 milliárd forintot) fektettek be a szigetországban. A befektetői vízumot igénylők 90 százaléka Kínából érkezett.

Magyarországon 2012 decemberében szavazták meg a befektetői letelepedést, amelyhez legalább 250 ezer euróért (74,8 millió forintért) kell magyar államkötvényt vásárolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik