Nagyvilág

Putyin visszahívta csapatait

Az államfő utasítása nyomán csaknem 18 ezer orosz katona tér vissza állomáshelyére az ukrán határról.

Putyin elnök utasítására visszavonják a katonai egységeket az Ukrajnával határos délnyugat-oroszországi, rosztovi területről. közölte az Eho Moszkvi rádió. Előzőleg Szergej Sojgu védelmi miniszter azt jelentette az államfőnek (egyben a fegyveres erők főparancsnokának), hogy lezárult a Déli Katonai Körzetben nyáron kezdett hadgyakorlat. A newsru.com hírportál szerint a védelmi tárca vezetője azt követően jelentett Putyinnak, hogy az elnök az orosz nemzetbiztonsági tanács állandó tagjaival tanácskozott. Az államfő utasítása nyomán mintegy 17 ezer 600 katona tér vissza állandó állomáshelyére.

Moszkvában először április 24-én jelentették be, hogy a Délkelet-Ukrajnával határos orosz régiókban hadgyakorlat kezdődött. Az orosz védelmi miniszter nem közölte a műveletben részt vevők számát, csupán annyit, hogy a csapatok “kijelölt feladatot hajtanak végre”, s a légierő gépei az államhatár közelében végeznek repülést. A NATO becslése szerint Moszkva mintegy 40 ezer katonát vezényelt az ukrán határhoz. Május 20-án az orosz védelmi tárca tudatta, a katonai egységek parancsot kaptak: térjenek vissza állandó állomáshelyükre az ukrán határtól. A csapatok a Rosztovi, Belgorodi és Brjanszki területeken hivatalos közlés szerint előre eltervezett hadgyakorlaton vettek részt.

A NATO csak május végén erősítette meg, hogy a 40 ezer fős orosz katonaság legalább egy részét a hátországba vezényelték. Mintegy 20 ezer katona azonban az Ukrajnával szomszédos délnyugat-oroszországi területen maradt. Kijev és a nyugati államok azzal vádolják Moszkvát, hogy fegyverekkel támogatja a délkelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat, és augusztusban katonákat is küldött segítségükre. A Kreml tagadta a vádakat.        

Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki politikus, volt miniszterelnök-helyettes a csapatvisszavonás hírére a Facebookon azt írta, szerinte ezzel a Kremlben pontot tettek az úgynevezett Új-Oroszország létrehozataláról szóló elképzelésre. Az Ukrajna délkeleti részén önhatalmúlag kikiáltott szerveződést az oroszbarát szeparatisták a szakadár “donyecki és luhanszki népköztársaságból” alakították meg. Az ukrán válság megoldását célozza, hogy Putyin a tervek szerint a jövő hét második felében Milánóban találkozik Petro Porosenko ukrán elnökkel. Előzőleg, kedden Lavrov külügyminiszter Párizsban tárgyal amerikai kollégájával, John Kerryvel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik