Nagyvilág

Angol tiszti főorvos: “előfordulhat néhány eset” Nagy-Britanniában

Hozzátette: a Nagy-Britanniában általa valószínűsített néhány fertőződés a nyugat-afrikai országokban dúló járvány "átszűrődéséből" adódhat, vagyis nem az országon belül terjedő ebolajárványtól kell tartani.

Előfordulhat “néhány” ebolamegbetegedés Nagy-Britanniában a következő hónapokban – mondta szombaton az angol-walesi tiszti főorvos. Sally Davies, aki a brit kormány egészségügyi főtanácsadójának tisztségét is betölti, a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: a brit repülőtereken elrendelt szűrés “nem precíziós” védekezési eszköz, de ennek ellenére életeket menthet.

A tiszti főorvos elmondta: a jövő héttől induló szűrési program alapján a Nyugat-Afrikából Nagy-Britanniába érkezőkkel egy kérdőívet töltetnek ki, és megmérik testhőmérsékletüket is.

Valószínűtlen, hogy ezzel a módszerrel sok, “vagy egyáltalán bármennyi” ebolafertőzöttet ki lehetne szűrni. Az eljárás nagy előnye ugyanakkor, hogy a járvány sújtotta térségekből érkezőket a brit repülőterek beléptető pontjain a szakértők felvilágosítják az ebolafertőzés tüneteiről, és felhívják a figyelmüket arra, hogy sokkal nagyobbak a túlélési esélyeik, ha e tünetek észlelése esetén minél hamarabb jelentkeznek a legközelebbi kórházban – mondta Sally Davies.

Hozzátette: a Nagy-Britanniában általa valószínűsített néhány fertőződés a nyugat-afrikai országokban dúló járvány “átszűrődéséből” adódhat, vagyis nem az országon belül terjedő ebolajárványtól kell tartani.

A brit kormány csütörtökön jelentette be, hogy fokozott egészségügyi szűrésnek vetik alá a legforgalmasabb brit határátkelő pontokon az ebolajárványtól sújtott térségekből érkezőket.

A Downing Street szerint a tiszti főorvos ajánlása volt, hogy az érkezők ellenőrzésével teremtsenek “újabb védvonalat”.

A szűrés a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkezőket érinti. Őket kikérdezik arról, hogy merre jártak az utóbbi időben, kikkel kerültek kapcsolatba és hova utaznak tovább, illetve tanácsokat adnak nekik arra az esetre, ha később észlelnék magukon a betegség tüneteit.

Indokolt esetben elrendelhetik az e három országból érkező utasok tüzetes orvosi vizsgálatát is.

A brit kormányfői hivatal hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a brit lakosságot fenyegető járványkockázat továbbra is rendkívül csekély.

Nagy-Britanniában szombaton nyolcórás országos szimulációs gyakorlatot tartottak, tesztelve, hogy a közegészségügyi ellátórendszer mennyire felkészült az ebolafertőzés megjelenésére. A modellezett helyzetben a “betegeket” önkéntes civilek alakították, a hozzájuk kivonuló orvosi stábok viszont teljes járványvédelmi felszerelést viseltek, és a fogadó kórházakban is a legmagasabb szintű vészhelyzeti készültséget léptették életbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik