Nagyvilág

Ebola-járvány: rossz viccből pánik lett

Egy dominikai nemzetközi repülőjáraton az egyik utas a tüsszögése után felkiáltott, hogy Afrikából jött és lázas. Az utasok és a személyzet nem volt vevő a viccre.

Az Egyesült Államokból a népszerű turistaparadicsom, a Dominikai Köztársaság keleti csücskén található Punta Cana repülőterére tartó utasszállítón nem sokkal leszállás előtt tüsszögni kezdett, majd felkiáltott egy férfi: “Afrikából jövök”. Hozzátette azt is, hogy lázas, mindezzel jókora pánikot keltve az utasok és a személyzet tagjai között – tájékoztatott csütörtökön kiadott közleményében a Punta Cana-i nemzetközi repülőtér.

Nem is járt Afrikában

A repülő pilótája így landoláskor figyelmeztette a veszélyre a járatot fogadó terminál illetékeseit, akik azonnal megtették az Ebola-beteg érkezésének esetére előírt intézkedéseket.

A repülőtéri közlemény szerint a riadalmat okozó utas útlevelének ellenőrzésekor kiderült, hogy nem is járt Afrikában, mielőtt a karibi országba utazott volna. Az sem bizonyult igaznak, hogy lázas lenne. A férfi akkor már azt mondta, hogy csak tréfa volt az egész, de azt nem árulta el, miért viccelődött a halálos betegséggel kapcsolatban.

4000-hez közelít a halottak száma

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a vérrel és más testnedvvel terjedő Ebola-járvány által legsúlyosabban érintett nyugat-afrikai országokban – Guineában, Sierra Leonéban és Libériában – 8033 fertőzöttet regisztráltak, és közülük 3865-en belehaltak a súlyos vírusos betegségbe. A CNN amerikai hírtelevízió szerdai jelentése szerint hétvégétől kezdve kötelező szűrésnek fogják alávetni az Ebola sújtotta nyugat-afrikai országokból az Egyesült Államokba érkező légi utasokat.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra, Libériára, a Kongói Demokratikus Köztársaságra és Szenegálra is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik