Nagyvilág

Hiába ölhették meg az ebolás ápoló kutyáját

Egy francia szakértő szerint nem kellett volna elaltatni az Ebolával megfertőződött spanyol ápolónő kutyáját, hasznosabb lett volna karanténba zárni és megfigyelés alatt tartani. Az Egészségügyi Világszervezet szerint nem tudni olyan esetről, amelyben társállatról terjedt volna át a vírus emberre - számolt be az MTI.

A vérzéses lázzal hétfő óta egy madridi kórházban kezelt Teresa Romero 12 éves mentőkutyáját, Excaliburt a széleskörű népi tiltakozás ellenére szerdán elpusztították, attól tartva, hogy az állat is elkaphatta a veszedelmes vírust és terjesztheti azt.

“A kutya elaltatása nem járt semmiféle haszonnal, mert nem tudtuk, hogy fertőzött volt-e. Az emberekhez hasonlóan elég lett volna vesztegzár alá helyezni és széleskörű orvosi megfigyelés alatt tartani” – közölte csütörtökön az AFP-vel Eric Leroy francia kutató, az egyetlen olyan tanulmány szerzője, amely foglalkozik az Ebola és a kutyák kapcsolatával.

A gaboni Franceville-ben működő Orvosi Kutatások Nemzetközi Intézetének igazgatója szerint tudományos és orvosi szempontból is hiba volt elpusztítani az állatot, jobb lett volna életben tartani orvosi-tudományos vizsgálatok céljából.

Nem tudjuk, hogy egy kutya megfertőződhet-e az Ebolával, és ha igen, terjeszti-e a vírust, és emberre is átterjedhet-e róla – hangoztatta a tudós.

Egy 2005-ös tanulmányában Eric Leroy azt feltételezte, hogy kutyák is megfertőződhetnek az Ebola vírusával, de valószínűleg tünetmentesek maradnak.

Nem állítható teljes bizonyossággal, hogy egy kutya soha nem fertőzhet meg embert Ebolával, de nincs bizonyíték arra, hogy terjesztenék a kórt – reagált az ügyre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy szóvivője, Stephanie Brickman.

A beteg ápolónő férje több hétre elegendő élelemmel és vízzel hagyta otthon a kutyát, mielőtt orvosi megfigyelésre maga is bevonult a kórházba, a madridi önkormányzatnak azonban keddre sikerült bírósági határozatot kieszközölnie az állat elpusztításához.

A férj, Javier Limón felhívására mintegy félszáz állatvédő gyűlt össze a gyermektelen pár külvárosi otthonánál, hogy megmentsék a kutyát. Az aktivisták éjjel-nappal ülőblokádot tartottak a háznál, a rendőrségnek azonban szerdán sikerült utat törnie a földön ülő tüntetők közt, és a kutyát elaltatták. “Gyilkosok! Gyilkosok” – kiabálták a tüntetők, amikor végül az állatot egy furgonnal elszállították. Mások sírva fakadtak.

A hatóságok később közölték, hogy Excaliburt elkábították, mielőtt megölték. Az önkormányzatot nem hatotta meg, hogy a kutya sorsának alakulását az egész közvélemény élénk figyelme kísérte, és közösségi portálokon százezrek követelték az életben hagyását.

A Dow Jones hírügynökség olyan aktivistákat idéz, akik szerint a kutya fölösleges megölése jellemző a csak magukkal törődő és az emberektől eltávolodott vezető politikusokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik