Nagyvilág

Kisoroszlán született Szarajevóban

Gyermekek százai álltak sorban pénteken a szarajevói állatkertben, hogy először vethessenek pillantást egy hat hete született oroszlánkölyökre.

Az anyjával önfeledten játszadozó kisoroszlán azután jött világra, hogy a bosnyák főváros állatkertje tavaly új oroszlánokat kapott az 1992-95-ös délszláv háborúban elpusztult ragadozók pótlására.

A nyolcéves nőstény, Sarajcica kicsinye még nem kapott nevet, mert a gondozók még nem ismerik a nemét. A kisoroszlánt kéthónapos koráig, az első állatorvosi vizsgálatig anyjával együtt többnyire a látogatóktól elzárva tartják, a pénteki nap volt az első, amikor gyerekeket rövid időre látótávolságba engedtek.


Fotó: Park.ba 

Az oroszlánok tavalyi visszatérését a szarajevói állatkertbe hatalmas érdeklődés kísérte, mert sokak szemében a normalizálódás egy fontos szimbólumának számított a 10 ezer emberéletet követelő hajdani ostrom óta.

Az állatkert a frontvonalba került, s az ott élő oroszlánok a létesítmény többi lakójához hasonlóan elpusztultak a gránátrepeszektől vagy az éhezéstől.

A szarajevói állatkert 1997-ben nyílt meg újra, miután megtisztították a taposóaknáktól és a fel nem robbant lövedékektől.
Az adományként kapott két oroszlán egyike röviddel a megérkezés után elpusztult. A nőstényt a Szlovéniától ajándékba kapott Sarajcica pótolta.

Az állatkert állatorvosa, Vedad Kapur az anya viselkedéséből arra következtet, hogy kicsinye is nőstény lehet, de biztosat majd csak két hét múlva lehet tudni.

Az apát, a hatéves Rilyt később engedik anya és kölyke közelébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik