Nagyvilág

Életfogytiglant kaphat, mert nem állt fel a himnusz közben

A nemzeti induló gyalázása mellett azért is felelnie kell a férfinek, mert sértő bejegyzéseket tett közzé a közösségi portálokon az indiai függetlenség napjáról.

 

Életfogytiglani börtönbüntetést kaphat az a 25 éves, filozófia szakos hallgató, aki nyilvánosan tagadta meg, hogy felálljon a nemzeti himnusz alatt az indiai Keralában. A fiatalembert azért is felelősségre fogják vonni, mert korábban gyalázkodó bejegyzéseket írt közösségi oldalakra az indiai függetlenség napjáról – írj az India Today.

A Salman M. nevű fiút még augusztus 25-én vették őrizetbe Thiruvananthapuram városban, miután egy moziban ülve maradt, film előtt vetített indiai himnusz közben, és kifütyülte a bejátszást. Néhány néző felháborodott a fiú viselkedése miatt, szóváltásba keveredtek vele, majd az egyikük feljelentést tett. Salaman M. azóta börtönben vár a tárgyalására. Mivel súlyos államellens bűncselekménnyel, zendüléssel vádolják, komoly büntetésre szmíthat. A bíróság már kétszer is visszautasította, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék.

Az Amnesty International nevű jogvédő szervezet indiai programigazgatója Shailes Rai szerint a Salaman M. elleni eljárás ellentétes az indiai alkotmányban garantált szólásszabadsággal, és a nemzetközi emberi jogokkal. A jogász szerint számos indiai törvényt fel kellene újítani, hogy megfeleljenek a modernitás követelményeinek. A zendülésről, és a szabad véleménynyilvánítás jogáról szóló rendelkezések a jogvédő szerint teljesen ellentétesek a nemzetközi emberi jogokkal. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik