Nagyvilág

Rendőrségi engedély kell a lufieregetéshez

És egyéb nevetséges törvények, amelyek még mindig érvényben vannak, de már teljesen értelmetlenek, és csak az életet nehezítik.

„A törvénykönyvekben szereplő jogszabályok egy része nevetséges” – jelentette ki a Reutersnek az indiai igazságügyi miniszter, aki kampányt indította arra, hogy eltöröljenek majdnem háromszáz, még a brit gyarmati időkből származó törvényt, valamint tucatnyi másikat, amelyek mára már csak arra jók, hogy megnehezítsék az emberek életét.

Végignézve párat a törlése érett törvények közül (itt: BBC, Times of India, The 100 Laws Project) tényleg érthetetlen, hogy azok még mindig hatályosak, és az indiaiak kénytelenek azokat betartani. Íme, néhány gyöngyszem.

Kezdjük a címben szereplő, 1934-es „repülőjármű törvénnyel”, aminek szövege szerint a lufik és a papírsárkányok is repülőgépeknek számítanak és használatukhoz külön kormányzati engedély szükséges.

Az egyik államra érvényes motorgépjármű törvény értelmében csak olyan vizsgabiztosok ellenőrizhetik az autók műszaki állapotát, akik egészséges fogsorral rendelkeznek, és eleve kizárják azokat, akiknek lúdtalpa, tyúkmelle, X lába vagy kalapácsujja van. Ha valakinek van valami ötlete, hogy ennek mi lehetett az értelme, kommenteljen, kíváncsiak vagyunk.

Indiai és rézkábele van otthon? Ha annak átmérője 2,43 mm és 3,52 mm között van, jobban teszi, ha bejelenti a hatóságoknál, ugyanis egy 1950-es törvény értelmében az indiaiak nem birtokolhatnak négy kilogrammnál nagyobb mennyiségben ilyen kábeleket és kevesebbért pedig adót kell fizetni. Az ok? Azok ugyanis telegráfkábeleknek számítanak, és korlátozva van használatuk. A probléma? Egy ideje már nem működik a telegráfszolgáltatás az országban.

Hosszú ideig, egészen pontosan több mint 180 napig szeretne Indiába menni? Készüljön fel arra, hogy egy 1939-es jogszabály minden külföldit arra kötelez, hogy jelezze a hatóságoknak, merre jár. És ezt néha még alkalmazzák is, igaz csak akkor, amikor zaklatni támad kedvük a hatóságoknak az országba látogató külföldieket.

Ugyancsak hatósági zaklatásokra jó már csak egy munkavédelmi törvény, ami előírja a gyártulajdonosoknak, hogy köpőcsészét helyezzenek el a gyár területén, valamint víziváshoz agyagedényeket. És hiába van felszerelve egy üzem a legmodernebb automata tűzoltó-berendezésekkel, simán megbüntethetik, ha a tűzvédelmi ellenőrzés alatt nem találják meg a jogszabályok által megkövetelt, vízzel teli vörös tűzoltóvödröt.

Szintén csak zaklatásra jó egy, a szállodákra vonatkozó törvény, amivel azonban nem a hatóságok, hanem az emberek szoktak visszaélni. Az 1867-ben bevezetett, és még mindig hatályos jogszabály előírja, hogy kötelező ingyen vizet adni a betévedő embereknek a szállókban – akár ötcsillagos luxushotelekben is.

Végezetül álljon itt egy 1953-as törvénnyel bevezetett sóadó, amit máig beszednek a hatóságok a sókészítő cégektől, annak ellenére, hogy a befolyt csekély mennyiségű pénz a beszedésre fordított összeg felét teszi ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik