Nagyvilág

Összecsapások a két atomhatalom között

Kasmíri lakosok tízezrei menekültek el hétfőn otthonukból az indiai és a pakisztáni határvédelmi erők közötti összecsapások miatt, amelyek legalább kilenc polgári áldozatot követeltek, és a vitatott területen kötött 2003-as tűzszünet egyik legsúlyosabb megsértésének számítanak.

A két ország fegyveres erői aknagránátokkal és gépfegyverekkel lőtték egymást a tűzszüneti vonal számos pontján. A hétfőn hajnali tűzpárbaj kirobbantásáért mindkét fél a másikat tette felelőssé.

Az indiai oldalon a hatóságok szerint öt civil – köztük egy gyermek – meghalt, harmincöt megsebesült az összecsapásokban. Az iszlámábádi hatóságok arról számoltak be, hogy a határ pakisztáni oldalán négy civil, köztük két gyerek meghalt, három további lakos megsebesült.

Indiai közlés szerint kasmíri lakosok tízezrei menekültek el otthonukból az erőszak elől. Arnia városából és a környező falvakból föld alatti bunkerekbe és kormányzati óvóépületekbe menekítik a lakosokat.

“Pánik uralkodik. Megpróbálunk (az embereknek) biztonságérzetet adni és átmeneti óvóhelyet nyújtani” – mondta a harcok által sújtott indiai Dzsammu közigazgatási körzet vezetője.

A túlnyomó többségében muzulmánok lakta Kasmír fel van osztva a többségében hinduk lakta India és a zömmel muzulmán lakosú Pakisztán között. A két ország 1947 óta, vagyis India függetlenné válása és Pakisztán megalakulása óta három háborút vívott egymással, ebből kettőt Kasmírért.

A legutóbbi viszályt lezáró, 2003-ban megkötött tűzszünet ellenére gyakran előfordulnak kisebb fegyveres összetűzések a területen, de megfigyelők szerint a hétfői eset kifejezetten súlyosnak számít. Az újabb harcok ráadásul annak ellenére törtek ki, hogy az utóbbi időben a két határvédelmi erő parancsnokai számos látogatást tettek a tűzszüneti vonal túloldalán a feszültségek csillapítása céljából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik