Nagyvilág

A pápa lehet a befutó a Nobel-békedíjra

A fogadóirodák szerint legalábbis. Bár béke szempontjából különösen nehéz éven vagyunk túl, és még soha nem volt ennyi jelölt a díjra.

Idén rekordszámú, 278 jelölés érkezett odaítélő bizottsághoz, egyelőre sejteni sem lehet azonban, most pénteken kinek ítélik oda a világ legrangosabb, politikai-közéleti tevékenységért járó elismerését.

A női jogokért és oktatásért síkra szálló Malala Juszufzaitól kezdve az amerikai megfigyelési programot kiszivárogtató Edward Snowdenen át a katolikus egyházfőig nagyon széles a Nobel-békedíjra jelöltek palettája.

“Ez az év különösen nehéz volt a béke szempontjából, hiszen Ukrajnában egy új konfliktus robbant ki, a Gázai övezetben kiújultak az összetűzések a palesztinok és az izraeliek között, Szíriában és Irakban pedig még bonyolultabbá vált az eddigi háborús helyzet. Ezekkel együtt jelenleg több mint harminc fegyveres válsággóc van világszerte” – mondta csütörtökön Peter Wallensteen, a svéd Uppsalai Egyetem és az amerikai Notre Dame Egyetem professzora.

Mindenesetre a fogadóirodák szerint Ferenc pápa lehet a befutó. A Paddy Power nevű online irodánál mindössze kétszeres szorzót ígérnek annak, aki a katolikus egyházfő kitüntetésére teszi fel a pénzét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik