Nagyvilág

A dalai láma kitiltása Nobel-békedíjas bojkotthoz vezetett

Lemondták a dél-afrikai Fokvárosba tervezett októberi találkozójukat a Nobel-békedíjjal kitüntetettek, tiltakozásul amiatt, hogy a pretoriai hatóságok nem adtak beutazási vízumot az eseményre a csoporthoz tartozó dalai lámának - jelentette be csütörtökön Fokváros vezetése.

“A Nobel-békedíjasok és a résztvevő szervezetek megállapodtak, hogy a dalai lámának kiadott vízum hiányában kollektíve lemondják részvételüket a döntés elleni tiltakozásul” – jelentette be Fokváros ellenzéki polgármestere, aki szerint “egyértelműen a dél-afrikai kormány a felelős a helyzetért”.

A találkozónak, amelyet az eredeti tervek szerint október 13-15. között rendeztek volna meg, új helyszínt keresnek. A Nobel-békedíjasok 14. nemzetközi találkozója a tavaly elhunyt Nelson Mandela korábbi dél-afrikai elnök tiszteletére lett volna Fokvárosban.

Az üggyel kapcsolatban a fokvárosi polgármester, Patricia de Lille azt mondta, hogy a dél-afrikai kormány “szándékosan félrevezette az embereket”, amikor azt állította, hogy a dalai láma nem adott be vízumkérelmet.

Korábbi hírek szerint a vallási vezető Indiában kérelmezett vízumot magának, de a kérelmet visszavonta, miután a dél-afrikai hatóságok informálisan közölték vele, hogy nem fogják engedélyezni számára a beutazást. Ezt a verziót ismételte meg a polgármester is csütörtökön.

A vízumügy kapcsán egy másik dél-afrikai Nobel-békedíjas, Desmond Tutu nyugalmazott anglikán érsek az előző nap “gerinctelen, talpnyaló bandának” nevezte az ország kormányát. Azt mondta, a mostani vezetés “arcon köpte” Nelson Mandela hagyatékát, és “behódolt a kínaiaknak”.

Pretoria szeptember elején immár ötödik alkalommal tagadta meg az önkéntes száműzetésben Indiában élő dalai lámától a beutazás lehetőségét. A Dél-afrikai Köztársaság szoros gazdasági kapcsolatokat ápol Kínával, s nem akarja a dalai láma személye miatt kiváltani Peking haragját. Peking korábban üdvözölte a dél-afrikai döntést.

A kínai álláspont szerint a vallási vezető egy szeparatista felforgató, akinek célja “Kína szuverenitásának és területi integritásának az aláásása a vallás leple alatt”, bár a 79 éves dalai láma az utóbbi időben azt hangsúlyozza, hogy a jelenlegi Kína politikai keretein és országhatárain belül szeretne nagyobb önrendelkezést elérni a tibetiek számára, kultúrájuk, vallásuk megőrzését szem előtt tartva. Peking mindenesetre hevesen tiltakozik, és általában diplomáciai-gazdasági ellenlépéseket tesz, ha a dalai lámát fogadják külföldön.

Ennek ellenére a vallási vezető csütörtökön úgy nyilatkozott az AFP francia hírügynökségnek, hogy a kínaiak informális csatornákon jelezték felé: engedélyezhetik neki, hogy zarándoklatot tegyen egy tibeti szent helyen. Bár még nem született megállapodás erről, a dalai láma azt mondta, egyértelműen szeretne élni az esetleges lehetőséggel.

A dalai láma a napokban egyébként szokatlan módon dicsérte a kínai elnököt, azt mondta, Hszi Csin-ping realistább és erkölcsösebb hivatali elődeinél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik