Nagyvilág

Rekordszámú jelölt a Nobel-békedíjra

Edward Snowden és Ferenc pápa is a jelöltek közt van, de egyelőre csak találgatni lehet, hogy ki lesz a befutó pénteken – írja az MTI.

Az elismerést odaítélő bizottsághoz idén 278 jelölés érkezett. „Ez az év különösen nehéz volt a béke szempontjából, hiszen Ukrajnában új konfliktus robbant ki, a Gázai övezetben kiújultak az összetűzések, Szíriában és Irakban pedig még bonyolultabbá vált a helyzet. Több mint harminc fegyveres válsággóc van világszerte” – mondta Peter Wallensteen, a svéd Uppsalai Egyetem és az amerikai Notre Dame Egyetem professzora.

Wallensteen reményét fejezte ki, hogy a bizottság nem az egyszeri sikerekre, hanem a jellegzetes kérdésekre összpontosít. A jelöltek közt van a korrupció ellen küzdő Transparency International és a fegyveres konfliktusokban megjelenő szexuális visszaéléseket feltáró Denis Mukwege kongói orvos is, aki kórházat nyitott a nemi erőszakot elszenvedő nők számára.

A Novaja Gazeta című ellenzéki orosz újság is megtalálható a jelöltek sorában – ezt a lapot Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke alapította. Edward Snowdent is jelölték, viszont ő már nyilatkozott is saját esélyeiről. A Moszkvában menekültként élő szivárogtató úgy véli, kicsi az esély arra, hogy rá esne a választás.

A fogadóirodákon Ferenc pápára szavaznak a legtöbben, a legkevésbé esélyesnek pedig Vlagyimir Putyin, Angelina Jolie és a Facebook kitüntetését látják a fogadók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik